Klopa & Cuga

planetu je dosta, a i nama

Aside Banners

I dalje mislite da zagađenje plastikom nije vaš problem? Jedete mikroplastiku i u hrvatskim proizvodima, a da to ni ne znate

Piše , Objavljeno

Platnene vrećice ti nisu nešto kul, a premuževan si za vrećicu koja u trenucima nekorištenja postaje malena jagoda ili mrkva? Kupuješ mineralnu vodu u plastičnim bocama i sretan si kada dobiješ 50 lipa nazad? Uzimaš one hipsterske poklopce za coffee-to-go čak i kada ne ideš nigdje? Trošiš slamke jer koktel bez slamke nije pravi koktel? E vrijeme je da malo staneš i razmisliš. Plastika je problem. Misliš da nije tvoj problem? Pazi sad.

Viceov Motherboard nam je skrenuo pažnju na važno pitanje. Napravljeno je istraživanje 39 različitih brandova soli na tržištu, a rezultati su razlog za uzbunu. Komadi mikroplastike su pronađeni u čak 36 brandova – što čini nevjerojatnih 92 posto.
Recentna istraživanja su pronašla plastiku u hrani koja nam stiže iz morskih dubina, iz divljine, voda iz slavine ju također sadrži, a sada je potvrđeno da plastiku konzumiramo i kroz sol. To nije nešto što nam se sviđa, a imamo dojam da baš i ne pomaže našim tjelesnim funkcijama.

Problem plastike je problem koji se neće toliko skoro riješiti i ne možemo mu pobjeći.

Istraživanje tržišta soli je dalo i neke alarmantne rezultate – u nekim vrstama soli, ponajviše azijskim je pronađeno i do 13 tisuća komada mikroplastike u kilogramu soli. Ako je suditi prema ovim istraživanjima, prosječan odrastao čovjek u svoj organizam unese preko dvije tisuće komada mikroplastike godišnje samo kroz konzumaciju soli.

Pogledajte grafiku, vertikalna vrijednost je broj komada mikroplastike u kilogramu.

sol mikroplastika statistika

Sol iz Hrvatske preuzeta za testiranje je imala 58 komada mikroplastike u kilogramu soli. To ne zvuči puno u usporedbi s onih 13 tisuća komada pronađenim u indonezijskim pakiranjima, ali i dalje nije nešto što bismo htjeli u svojoj hrani.

Koncentracija mikroplastike je veća u morskoj soli od jezerske i kamene soli pa znate što vam je činiti u budućnosti.

Godišnje stvaramo milijune tona plastičnog otpada, a samo 9 posto tog otpada se zapravo reciklira. Tako da – preskočite slamke i počnite činiti male stvari koje će pomoći vašem okolišu i vama samima.

TAGOVIekologija mikroplastika okoliš plastika sol zagađenje zdravlje

Komentiraj