Klopa & Cuga

cheers!

Aside Banners

Idesh vodič: Kako uvijek izabrati bolje pivo u trgovini?

Piše , Objavljeno

Dođeš u supermarket, staneš ispred police (ili ako si te sreće poliCA!), promućkaš glavom punih tri sekunde i uzmeš svoje uobičajeno pivo. Ponekad podivljaš i uzmeš neko pivo koje je na akciji.

A što ako ti kažemo da postoji nešto bolje vani, nešto s čime ćeš biti zadovoljniji i možda čak i sretniji?

Previše je piva na tržištu, pogotovo nakon eksplozije svih ovih craft bebica koje srećeš u svakodnevnoj šetnji s kolicima kroz redove.

Možda ne otkriješ “pivo svog života”, ali ako poslušaš što ti imamo za reći – birat ćeš bolja piva. A čovjek koji bira bolja piva je bolji čovjek. Osim možda čovjek koji bira zeleni čaj umjesto bilo kojeg piva, on je još bolji čovjek. ALI NIJE MUŠKARAC. *VIKANJE* klišeji o muškarcima, pivu, nogometu, drvodjelstvu *VIKANJE STALO*

beer

Rok trajanja je važan. Ili još bolje… datum punjenja. Što svježije to bolje. Ne moramo ti to govoriti baš. Pogotovo ako biraš IPA piva, njihov okus se pogoršava nakon svega par mjeseci.

Pivo na rasprodaji kupuj oprezno. Nisu u pitanju iceberg salate ili meso, ali pivo je bolje što je svježije, a cijene piva su stvarno čudnovate – trgovina ima svoju politiku, distributer svoju, a pivovara svoju, treba to sve uzeti u obzir. Ali ako kupuješ nešto jeftinije, svakako provjeri datume.

Konzerva ili boca? Ako nisi siguran, uvijek biraj konzervu. I lakše ju je reciklirati, ali još važnije – štiti nektar bogova od svjetla, a svjetlo znatno utječe na svježinu piva. Ako nema svjetla, pivo je svježije. Naravno, volimo mi i neka piva koja dolaze samo u bocama, ali ako biraš između dvije random IPA-e, uzmi oni u konzervu umjesto one u boci.

Možda čak i najvažniji dio od svih – posjeti hladnjake, ako ih uopće ima. Fluktuacije temperature i toplina su najveći neprijatelji finog piva. Ako dođeš do nekog majstora pivara i upitaš ga kako bi volio da je njegovo pivo prezentirano – sigurno će ti reći “u hladnjaku”. Suzi si odmah izbor i provjeri što drže u hladnjacima.

I ne, ne znači da je pivo bolje samo zato što nije iz Hrvatske nego iz Irske. No nećeš znati dok ne probaš. Vodi listu, pomoći će da znaš u budućnosti što si već probao i što ti nije sjelo.

Imaš nekakav savjet za nas koji smo zaboravili?

TAGOVIpivo vodič

Komentiraj