Klopa & Cuga

Pivo je život, a čaša je naša

Aside Banners

Idesh! vodič: Stručnjak za piva je i stručnjak za pivske čaše!

Piše , Objavljeno

Možeš se dokopati i najboljeg piva svih vremena, ali ako ga natočiš u neodgovarajuću čašu – sav trud ode u nepovrat. Zato je Idesh! ovdje da ti spasimo život. I pivo.

collage1

Sve je super, sve se može nekako preživjeti – samo ne previše pjene. Ni premalo. Možda ne voliš pjenu, ali pjena je izolator piva od vanjskog (toplog) svijeta. Čuva mjehuriće, čuva temperaturu, a i izgleda predobro. Bez nje pivo nije kompletno. Ako želiš najbolje moguće uživanje u pivu – morat ćeš pogoditi i pravu čašu.

Snifter

Natoči: stout, quad, tripel

snifter

Ova čaša sa stalkom se često povezuje s brandyem, ali je idealna i za pivo. Dok se ljuljaš i pjevaš “zabavne”, ova čaša će ti mirno počivati u ruci, a bez obzira koliko tvoj karaoke show traje – pivo nećeš pretjerano ugrijati svojom toplinom. Možda priče o mirisu piva smatraš kao puko preseravanje, ali zašto bi sam sebi onemogućio uživanje u pivu još jednim osjetilom? Pomiriši pivo iz sniftera, zato je tako i građena.

Tulip

Natoči: pale ale, India pale ale (ali i bilo što drugo)

tulip

A ono… Dovoljan je samo jedan pogleda na ovu čašu i posve je jasno zašto naziv “tulipan”. Ovo je vjerojatno najsvestranija čaša i gotovo svako pivo će imati okej okus u njoj. Oblikom zadržava oslobođene arome u čaši, a tebe će poštediti muka učenja o znanosti pivskih čaša.

Pehar (ili goblet – ako kupuješ staklene tvorevine na netu)

Natoči: Jača tamna piva, Dubbel, Quad

Screenshot_11

Ova čaša je deblja od većine ostalih, pogotovo blizu dna baze. Pri vrhu postaje tanja, a oblik omogućava nastanak bogate pjene… Ako želiš piti pivo kao kralj, ovo je TA čaša!

Pilsner

Natoči: a pilsner i svijetli lageri

pilsner

Kružna čaša, visoka, manje profinjena od čaša za šampanjac… Oblikovana je na ovaj način kako bi pivce što duže zadržalo mjehuriće, a i kako bi pjena bila postojana. Lageri su lakša piva, piju se brže pa se ne stignu previše zagrijati – zato ove čaše nemaju nožicu. Najčešće prima manju količinu od pola litre. Tu nam se srce lomi, ali hej… Moramo nekad i mi glumiti da smo fini i da volimo popiti malo pivo.

Visoka čaša (ili Weizen Vase)

Natoči: bilo koja pšenična piva

psenica

Čak i oni koji nemaju nikakvo znanje o pivima i pivskim čašama, znaju da je ova čaša za pšenična piva. Nekim ljudima je slična pilsner čaši, ali prema vrhu se proširuje. Staklo je tanko kako bi se što jasnije vidjela boja piva, a široki vrh omogućava nakupljanje bogate pjene. Ako ste vidjeli ekipu koja stavlja limun ili naranču u pivo – nemojte raditi što i oni. Citrusi uništavaju pivo i smiju se ubaciti samo u najlošija piva poznata čovječanstvu.

Pinta (ili Nonic Pint)

Natoči: lagere, pale ale

nonic pint

Taman prije vrha je maleno proširenje koje ovu čašu čini prepoznatljivom. Vrh je širok pa se stvara pristojna količina pjene (ne previše) zbog koje se ističe i boja piva te aroma. Shout out Hrvatima u Irskoj koji se drobe u pubovima uz pomoć ove čaše. Dolazi u dvije veličine – 473 mL i 590 mL. Pogodi koja nam je draža.

U Hrvatskoj ju možeš naći u švedskom salonu namještaja.

Krigla (ili Seidel)

Natoči: bavarska piva, crvena piva, tamno baltic porter pivo

krigla

Krigle su obilježje Oktoberfesta. Nije to nikakva slučajnost. Krigla je teška čaša debelog stakla, debele drške… Vjerojatno kako bi preživjela padove pijanih ljudi. Dizajnirana je kako bi olakšala proces alkoholiziranja, a može držati i popriličnu količinu piva – volimo litrenke iz Minhena.

I za kraj…

Boca

Natoči: u sebe sve što je u njoj

collage

Obilježje svakog pravog muškarca koji je navikao da mu ispada “zidarski dekolte” u čučnju, obilježje svakog pravog sunarodnjaka koji će donositeljima sreće (konobarima) uputiti krasne riječi “neću ti prljat’ čašu, iz boce ću”, obilježje svakog praktičnog muškarca koji shvaća da je lakše na roštiljanje nositi jedan komad stakla umjesto dva (i boca i čaša)…

Boca ima usko grlo i ne dopušta formiranje pjene, ne omogućava nikakvo upijanje mirisa, ali ju volimo. Boca je naša prva ljubav i teško možemo bez nje. Najčešće su u pitanju lokalna piva koja ne razumiju riječ “kraft” pa je možda i bolje da ne osjetimo posebne arome i mirise, ali jednom kad uzmemo neko fensi pivo i naspemo ga u čašu – naša dobra stara boca će nam sve oprostiti jer zna da joj se uvijek vraćamo. Boca jedina uvijek oprašta.

TAGOVIčaše za pivo cuga idesh vodič pivo stil vodič

Komentiraj