Klopa & Cuga

živjeli

Aside Banners

Ispijanje vesele čašice ti može pomoći da poživiš iznad devedesete – čak i više od tjelovježbe

Piše , Objavljeno

Svaki put kada pročitamo priču o nekom Matuzalemu koji je doživio nevjerojatne godine, a usto i osobno poznavao Abrahama Lincolna (ili bana Jelačića) – uvijek je tu jedna stvar kojoj duguju svoju dugovječnost. Ta stvar nerijetko bude alkohol. Cuga. Čašica. Tekuće veselje. Bez obzira je li u pitanju rakija, vino ili irska kava (ona prava s viskijem) – djedovi i bake diljem svijeta se kunu u alkokol.

Istraživanja o alkoholu postoje i često su kontradiktorna, a i sami ne volimo “e ima to jedno istraživanje” jer uvijek ima to jedno istraživanje.

E ovo istraživanje je nazvano 90+ Study i želi identificirati faktore povezane s dugim životom, ali jednako tako je cilj shvatiti učestalost demencije kod starijih osoba. U ovoj studiji su došli do zaključka kako je umjeren unos alkohola stvarno povezan s dužim životom, čak i više od tjelovježbe.

Dvije čaše vina ili piva svakog dana smanjuje šansu od uranjene smrti za 18 posto, dok tjelovježba smanjuje isti rizik za 11 posto.

Prije nego se počastiš gajbom piva ili bačvom vina u proslavi svog budućeg dugog života – razmisli o onom što je napisano. Umjerenost u pilu. Nikakva zalijevanja i razbijanja nisu u pitanju. Uostalom, želiš li uopće živjeti toliko dugo?

90+ zvuči kao jako puno vremena. Pogotovo u Hrvatskoj. Još da nas neke mirovine dočekaju barem. Pa eto – živjeli!

TAGOVIalkohol dug život dugovječnost starost zdravlje život

Komentiraj