Klopa & Cuga

jesmo li još uvijek na 5 o'clock?

Banner 300

Kada je prihvatljivo početi piti u karanteni?

Piše , Objavljeno

Svijet uglavnom unificirano stoji uz nepisano pravilo “pet popodne kad većina ljudi završava s poslom”. Možda je samo ostatak industrijske revolucije kad nisu htjeli da pijani strojovođe ostanu bez prstiju, a možda je samo sasvim u redu da se opustiš nakon radnog vremena uz čašicu svog omiljenog otrova.  Ali otkako se oboje, i ured i kafić  nalaze u našem vlastitom domu – 5 o’clock je izgubilo svoje značenje.

Društvene mreže i poluprazne police u dućanima svakako pokazuju da je cuganje jedan od popularnijih načina provođenja vremena u karanteni.

Ali, karantena, naravno, nije ista za svakog. Netko je u izolaciji sam, netko s cimerima, netko s roditeljima, drugi s djevojkom ili ženom i djecom. Jedni i dalje odlaze na posao, drugi rade od doma, treći ne rade uopće – tako da je teško postaviti univerzalno pravilo. U vrijeme kada ne znamo ni koliko je sati, a kamo li koji je dan – zar je uopće bitno kada ćemo bilo što raditi? Sve je ionako jedan veliki Groundhog day, a Bill Murray ionako izgleda da cuga kad god mu to padne napamet.

via GIPHY

No, da iz karantene ne bi izašli s još ozbiljnijim problemom od kojeg dobivenog kilograma, potrebno je alkohol konzumirati odgovorno, a to uključuje i znati kada je ok natočiti si to prvo piće. Htjeli si mi to priznati ili ne (češće ne želimo), čovjeku je potrebna struktura u životu i sigurnost koju nalazimo u pravilima.

Upravo iz tog razloga, najpametnije rješenje je, kažu trijezni psiholozi – zadržati što sličnije rutine koje smo imali i prije karantene, a to uključuje i pitanje konzumacije alkohola. Ako ste inače znali popiti eventualno petkom poslije posla kako biste se opustili (ili nagradili) nakon radnog tjedna – radite tako i u karanteni. Početi cugati tijekom tjedna (što prije niste radili), samo zato što ste doma može samo stvoriti neke nove loše navike kojih će biti teško riješiti se kasnije.

Napraviti si margaritu prije podne može zvučati zabavno i uzbudljivo u ove dosadne dane, no svi znamo kako završavaju “samo jedna” priče, ne znamo li? Neka “pet popodne” i dalje ostane “pet popodne” – makar ćemo imati prema čemu računati vrijeme.

TAGOVIalkohol cuganje karantena