Klopa & Cuga

Kvas za vas

Aside Banners

Kako je Putin popularizirao kvas – ruski napitak od fermentiranog kruha koji postaje popularniji od piva?

Piše , Objavljeno

Biste li ikad popili napitak od fermentiranog kruha? Ni mi, ali milijuni Rusa ne mogu biti u krivu.

Hipsterski, ali mogli bismo probat...

Hipsterski, ali mogli bismo probat…

Vladimir Putin je 2014. održao dugačku pressicu na kojoj je do mikrofona došao i jedan novinar koji je teško sklapao riječi. Htio je pitati zašto kvas nema mjesto na policama velikih ruskih trgovina, a Cola i Pepsi su na najvažnijoj – srednjoj polici. Kvas je tradicionalno rusko piće spravljeno od fermentiranog kruha, a Putin se našalio s novinarom:

“Vidim da ste malo kvasa i u sebe unijeli jutros”

Iako su svi mislili da je novinar Vladimir Mamatov pijan, zapravo je kasnije otkriveno kako se nije radilo o pijanstvu već je Mamatov preživio moždani udar. Mamatov je junak jer je oživio jednu industriju koja je dosad bila pomalo zapostavljena na nacionalnoj razini. Jedan tviteraš je nakon pressice pronašao Mamatova vani – kako ispija kvas.

 

Analitičari su predvidjeli kako će prodaja kvasa eksplodirati jer to se dogodi sa svakim proizvodom čiji naziv izađe iz usta Velikog predsjednika, golorukog borca protiv nepravde i medvjeda te vrhunskog podmorničara. Naravno da su analitičari bili u pravu.

Vjerojatno nikad neće ugroziti votku, ali kvas je doživio renesansu i u Rusiji postaje popularniji od piva.

Različiti brandovi kvasa - Izvor: spaceboyjosh, Wikipedia

Različiti brandovi kvasa – Izvor: spaceboyjosh, Wikipedia

Ovaj napitak datira iz 11. stoljeća kada su ga Slaveni spravljali od tamnog raženog kruha s voćem i biljkama. Prodaja je narasla za 12 posto samo nekoliko mjeseci nakon Putinove opaske Mamatovu, a Heineken je najavio kako će proizvoditi bezalkoholni kvas u svoje četiri pivovare u Rusiji.

Moguće je kvas napraviti i u vlastitom kućanstvu. Tostirate raženi kruh i ubacite ga u vodu da fermentira. Nismo sigurni da to želimo iskušavati, radije ćemo pričekati posjet nekog couchsurfera iz Rusije.

Piće je osvježavajuće, slatkasto i gorkasto, a pomaže tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Bilo je popularno u sovjetskoj eri kada se prodavalo iz bačvi na ulici tijekom ljetnih mjeseci, ali su regulacije transporta i punjenje u boce uništile mnoge malene proizvođače kvasa, a i ostala “smeđa” pića su 90-ih uspjela prodrijeti u srce Rusije, koja je tada bila novootvoreno kapitalističko tržište – Cola, Pepsi i ostali klonovi.

Kvas na ulicama Rige, Latvija (Izvor: P.Vecrumba, Wikipedia)

Kvas na ulicama Rige, Latvija (Izvor: P.Vecrumba, Wikipedia)

Kvas ima malene postotke alkohola, a nekad uopće ne sadrži alkohol pa je tako omiljeni izbor ljudi koji žele osvježavajuće piće nakon kojeg mogu sjesti za volan svog automobila. A i konzumiraju vlastitu tradiciju i pomažu vlastitoj ekonomiji. Pivu ne ide baš dobro, kao alkohol se prodaje samo na određenim mjestima, a i posrnula ruska ekonomija je uvelike doprinijela padu popularnosti piva. ZATO – KVAS! Nambr van. Jedan od popularnijih brandova je “Nikola” – koji osim muškog imena btw znači i “nije kola”. Pa fantastično. Uvijek smo raspoloženi za dobru igru riječima i osvježavajući napitak.

Ako netko zna nekog dobro kvasara, spojite nas. Želimo vidjeti kako nastaje nešto divno od starog kruha.

TAGOVIalkohol kvas pivo putin rusija vino

Komentiraj