Klopa & Cuga

Za zdrav organizam

Aside Banners

Može li pivo zamijeniti vodu?

Piše , Objavljeno

Pivo je jedno od najstarijih i najomiljenijih alkoholnih pića, i premda svi mislimo da znamo sve o njemu, odgovore na neka bitna pitanja još nismo dobili. Znanstvenici diljem svijeta se tako bave krucijalnom tematikom: može li pivo zamijeniti vodu?

pivo

S dolaskom proljeća i lijepog vremena (kako je krenulo, snijeg će padati i u srpnju, ali nadajmo se najboljem), pivopije diljem svijeta se polagano bude iz zimskog sna, prolijevaju bezvezne čajeve i ostalu začinjenu vruću vodu, i zamjenjuju ih svojim omiljenim nektarom bogova. E sada, pošto se pivo pije već cirka 12 tisuća godina, nećemo puno govoriti o tome kako je tekla njegova evolucija i kako stvari sada stoje, nego ćemo se pozabaviti vječnim pitanjima svakog prigodnog alkofila, a ona se uglavnom odnose na odnos piva i vode, točnije: koliko minimalno vode moramo popiti da nam stane maksimalna količina pive, a da pritom ne umremo u roku od mjesec dana? Stoga ovom prilikom prenosimo članak ekipe sa portala www.io9.com, koja je analizirala nekoliko najvažnijih istraživanja na ovu temu.

pivo

Niti jedna voda ne izgleda ovoliko dobro!

Prvo pitanje koje svaki pravi pivoljubac pita jest: Koliko dugo možemo preživjeti ako pijemo samo pivo? Odgovor je, na žalost mnogih fanova kapljice, ne pretjerano dugo. Naime, ovisno o izdržljivosti organizma i količini alkohola u pivi, čovjek bi mogao preživjeti ispijajući pivo svega nekoliko dana, eventualno nešto više od tjedna. Premda pivo sadrži mnogo vode, ono je ujedno i diuretik, tako da u globalu iz organizma uklonite više tekućine nego što ste u sebe unjeli. Ako pak tu i tamo popijete koju čašicu vode, mogli bi na pivi preživjeti i do nekoliko mjeseci, ali bi vas dotukao dosadni partibrejker skorbut, koji nije baš blagonaklon nedostatku vitamina C. Računica je stoga prilično jednostavna: piva – vitamin C = skorbut = vrlo vjerojatna smrt.

No ipak, može li pivo donekle zamijeniti vodu? O ovom pitanju se vodilo mnogo rasprave, a provedena su  i vrlo opsežna istraživanja. Najkvalitetnije je bilo ono iz 1996. godine, koje je trebalo pokazati kako unos alkoholnih pića (prvenstveno piva) utječe na dehidrirani organizam nakon tjelovježbe. Za potrebe tog istraživanja, ljudski pokusni kunići su pili 2.2 litre pića s 0, 1, 2 ili 4% alkohola, i to pola sata nakon jednosatne tjelovježbe. Rezultati su bili šokantni gotovo kao autopsija iz Roswella!

žene i pivo

Sretne su jer znaju da će nakon vježbe drmnuti 2-3 ‘ladne…

Naime, količina urina je nakon 6 sati bila gotovo jednaka za sva pića, s tim da je vrhunac urinskog protoka (ovaj termin nismo mi izmislili, tako kažu znanstvenici) nešto kasniji kod 4% alkohola. To nam ukratko govori, da nema gotovo nikakve razlike za naše dehidrirano tijelo ako popijemo vodu i pivo s do 2% alkohola, a što je pivo jače, to organizmu treba duže za hidraciju, ali na kraju to i uspije.

Dakle, ako je vjerovati ovim istraživanjima, slobodno možete popiti pivo ili dva nakon tjelovježbe, i premda će vam trebati malo duže da se oporavite, vaše tijelo će imati dovoljno vode za normalno funkcioniranje. Ako ih pak konzumirate u dvoznamenkastim brojevima, znanost još uvijek ne nudi nikakva pozitivne i ohrabrujuće rezultate.

TAGOVIalkohol beer pivo

Komentiraj