Klopa & Cuga

moraš!

Banner 300

Najbolje mlijeko za kavu je kondenzirano mlijeko – zašto to nitko ne zna?

Piše , Objavljeno

Živimo u naciji koja kao voli piti kavu – ali kad kao Hrvat misliš na kavu iznad glave ti se rodi fluffy oblačić u kojem je šalica kave s jednako fluffy pjenom od mlijeka. Ili bilo kakvim drugim oblikom mlijeka. Pijemo kavu s mlijekom. Znamo i ljude koji stave barem jednu vrećicu šećera u kavu, ako ne i dvije. Ne, ti ne voliš kavu – ti voliš napitke od kave, k tome slatke. I nema ništa loše u tome, ali to nije kava. Isto kao što ne možeš reći da voliš hrvanje ako zapravo misliš na djevojke u bikinijima u blatu (ili sveprisutnoj pjeni).

kava

Nakačio sam se na hipsterske kave, single origin iz neke afričke ili južnoameričke zemlje, pijem ih solo (i bez ikakvih dodataka, ali i bez prijatelja). Nekad se zaželim slatkog napitka od kave koji će mi biti kao desert. Osim McDonaldsovog šejka od vanilije u koji ubacim shot espressa, otkrio sam nešto novo. Zahvaljujući internetu – jer kod nas nije baš zastupljeno.

Zaslađeno kondenzirano mlijeko!

Gusto, kremasto, slatko. Kao Werther’s Original, ali puno mekši.

Čemu koristiti trajno mlijeko i žlice i žlice šećera kad bolje-slatko smeće možeš unijeti u sebe sa zaslađenim kondenziranim mlijekom?

Ne znam nijednu osobu koja je ikad kupila konzervu kondenziranog mlijeka. Možda postoje ti ljudi, ali kada sam na Instagramu podijelio svoj ulov iz Češke sa naslikanom slatkom kravicom – ljudi su u čudu pitali što je to. Kužim – na češkom pišu gluposti, ali mislim da to nije proizvod koji je u širokoj upotrebi u našim krajevima.

Mlijeko se lako kvari pa su htjeli produžiti rok trajanja i rodilo se kondenzirano mlijeko. Kuha se duže vremena dok ne ispari polovica vode. Postoje i recepti za izradu ovakvog mlijeka kod kuće, ali nisam došao još do te hipsterske razine. Lagani okus karamele, gušća konzistencija, sve što trebaš. Bez beda možeš napraviti i sladoled od ovog.

Problem? Ima maaaasu kalorija – ali ima i kava s mlijekom i šećerom. Ne želim to piti svaki dan. Možda nekad i želim, ali ne bih trebao. Kaže pakiranje češke kravice da treba potrošiti pet dana nakon otvaranja. 2 tjedna je stajalo i bilo okej, kasnije nisam htio riskirati iako je izgledalo okej. Podijeli sreću.

TAGOVIdeserti fino hrana kava