Klopa & Cuga

Aside Banners

Nekom ovo sigurno treba: Kako sa stilom otvoriti šampanjac – bez ikakvih ozljeda

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Shutterstock

Otvaranje sa sabljom ostavi majstorima – iako jedini majstori koje smo mi vidjeli završe na fail videokompilacijama.

Znamo razliku između šampanjca i pjenušca, ali i dalje svjesno griješimo i nije nam stalo. Kao i s burecima. Ista stvar.

Gle, u šampanjcu/pjenušcu se nagomila pritisak veći nego u automobilskim gumama. Ako ga otvoriš nepažljivo, čep može odletjeti brzinom do 65 kilometara na sat. Nitko ne želi da završi u nečijem oku, vratu ili velikim lijepim televizorima. Ili bakinoj kolekciji keramičkih jelena.

Kako otvoriti šampanjac sigurno i učinkovito? Ne u bazenu, to je isto još jedna napomena.

.

Otvaraj ga dok je hladan. Pritisak se stvara ako je pjenušac iznutra topao. Uostalom – tko želi piti topli šampanjac?

Posuši stijenke boce prije otvaranja, pogotovo ako je boca odmarala na ledu prije odlaska na vječna lovišta. Ne želiš da ti isklizne iz ruke.

Pazi dok mičeš one sitne žičice s plutenog čepa. Puno boca prerano ispuca, muškarci znaju kako je to. Najbolji način kako možeš otvoriti šampanjac je uz pomoć krpe. Može biti fensi kineska svila sa sumanutim brojem niti, a može biti i obična kuhinjska, nikom nije stalo, svima je fokus na boci.

Nagni bocu pod kutem od 45 stupnjeva (ni stupnja više!!!), usmjeti čep dalje od gostiju, prozora i bakine kolekcije keramike. Krpom uhvati čep, polagano ga okreći i izvlači van dok ne izađe. Nije teatralno, ali je sigurnije. Ako želiš teatralno, otvori bocu sigurno, a onda prskaj kao osvajač Formule 1.

.

Svima sve najbolje i želimo vam da sigurno otvorite šampanjac večeras.