Novi zdravi snack koji ti se neće svidjeti – žohari na žaru i zrikavci ispod peke

Treba jesti više skakavaca i to nije nešto što smo izmislili mi već to (nažalost) pokazuju posljednja klinička ispitivanja.
Onaj prastari i ne posebno dobar vic o govnu i milijunima muha koje ne mogu biti u krivu svima je dobro poznat, a što tek onda reći na kukce i 2 milijarde ljudi koji ih svakodnevno koriste u prehrani. Teško je nutricionistički gledano reći da su u krivu.
Razni kukci su u principu vrlo dobra i kvalitetna hrana, s visokim udjelom bjelančevina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih ljudima. Gusjenice, pčele, ose, skakavci, mravi, razni kornjaši i ostali kukci dio su regularne prehrane, čak i nerijetko delikatese za mnoge u Aziji, Africi, ali i Južnoj Americi. Naravno, za većinu nas u Europi, sama pomisao na ovakvu prehranu izaziva mučninu i gađenje, iako se polako mijenja i ta perspektiva.
.
Sada, s novim rezultatima istraživanja koji idu u prilog zdravim snackovima poput dimljenih žohara ili zrikavaca ispod peke treba očekivati kako će ovakve delicije postajati sve češće i na europskim ulicama i menijima. Ono što ovakva hrana prvenstveno čini našem tijelu jest olakšavanje probave, pospješuje rad crijevne flore te pomaže kod upalnih procesa, a američka studija koja se bavila proučavanjem efekata koji se događaju s uvođenjem ovakvih namirnica u prehranu nije zabilježila nikakve nuspojave, naprotiv.
Naravno, istraživanje od strane znanstvenika sa sveučilišta u Coloradu i Wisconsinu provedeno na 20 ljudi neće unijeti promjene u ponudi hrane vaše omiljene kvartovske dostave niti se u bližoj budućnosti morate zamarati time da će vas netko prisiliti da krenete tamaniti bubamare uz salatu, ali pokazuje da je ovo definitivno jedno zanimljivo područje istraživanja i pitanje o kojem će nutricionisti, ali i ostali sigurno još mnogo polemizirati. Također, nije nevažno ni da je riječ o ekološki gledano vrlo prihvatljivijoj varijanti prehrane. U vremenima kada s razlogom brinemo o globalnom zatopljenju, onečišćenju i promjenama koje čovjek kreira, a koje planeti čine dosta štete, ovo je također stavka koja u očima većine nije nevažna.
.
Ukoliko se sjećate ne tako davne TV serije „An Idiot Abroad“, o pustolovinama Karla Pilkingtona, tipičnog englekog mrguda koji nikada ranije nije bio dalje od lokalnog puba niti ga je to zanimalo, lako je moguće da vam sve ovo zvuči kao neka od njegovih noćnih mora na Dalekom istoku, samo bez psina Rickyja Gervaisa. U svakom slučaju, možda se za naših života ovo i neće toliko osjetiti te će i dalje samo komarci terorizirati ljude, no znanstvenici upozoravaju kako bi do 2050. godine situacija na Zemlji mogla biti kudikamo drugačija. Pogotovo ako dotada već prebacimo očekivanu brojku od 9 milijardi ljudi.
Iako možda već razmišljate o situaciji u kojoj nostalgično unucima prepričavate kako ste tih divnih 90-ih jeli pohanu piletinu i da se za dobre ljude govorilo kako „ne bi ni mrava zgazili“, možda je bolje da počnete razmišljati o biznisu s kukcima. Naime, na Zapadu već postoji čitav niz kompanija koje proizvode i distribuiraju navodno ukusnu, zdravu i održivu hranu te pritom uzimaju ozbiljnu lovu. Brašno od kukaca, slastice, energetske pločice, biskviti od ličinki svilene bube, specijalizirana hrana za sportaše… pronađite svoju nišu.
Preživjeli smo kelj na lešo, možemo i ovo!
Autor: Bruno Pušić!