Klopa & Cuga

iberijska šunka nikad neće biti pršut

Aside Banners

Plaćaju mu na tisuće dolara da – reže šunku

Piše , Objavljeno

Rezao je šunku za španjolskog kralja Juan Carlosa, za američkog kralja Baracka Obamu i za glumačkog kralja Roberta De Nira. Njegovo ime je Florencio Sanchidrian, a titula mu je cortador de jamones.

Jamon Iberico je tradicionalna španjolska šunka (čita se “hamon”, a ne “džamin”), a Florencio se smatra ambasadorom te gastronomske baštine.

Počeo je karijeru kao konobar, a jednog dana je imao priliku rezati šunku i stvarno mu se svidjela ta aktivnost. Toliko mu se svidjela da je odlučio posvetiti život njoj. Naučio je sve što se moglo naučiti, stekao je profinjene vještine rezanja šunke i danas ima priliku naplaćivati i do četiri tisuće dolara za jednu šunku.

Putuje svijetom i educira javnost o najposebnijoj od svih šunki, a ističe kako je iberijska šunka jedan od četiri gastronomska dragulja kulinarstva – uz tartufe, kavijar i foie gras.

Također ističe kako pršut i iberijska šunka nisu identičan proizvod. Iberijska šunka se dobije od španjolskih poludivljih crnih svinja koji se uzgajaju na jugozapadnom dijelu poluotoka. Velik broj njih se može kretati slobodno dok su talijanske svinje bijele boje i uzgajaju se u zatočeništvu. Španjolske svinje se hrane i žirovima i travom.

Vrijeme sazrijevanja iberijske šunke je između 18 i 36 mjeseci, znatno više od serrano šunke ili pršuta.

Iberijska šunka iz 2010. godine, sušena šest godina je odličan izbor. Ako možete sačekati za “vintage 2014.” da izađe na tržište, tad je zemlja bila puna žireva.

Ako i uspijete kupiti šunku po visokim cijenama, nekako vjerujemo da ćete ju rezuckati sami jer… tko može izdvojiti još i 4 tisuće dolara za rezačke skillove majstora Florencija?

TAGOVIhrana skupo tradicija

Komentiraj