Klopa & Cuga

čitaj mala slova

Banner 300

“Zdravi zalogaji” koji zapravo uopće nisu zdravi

Piše , Objavljeno

Ljudi postaju sve osviješteniji u vezi toga što jedu, a vegani više nisu “oni neki čudni hipijevci koji puše travu po čitav dan i kradu hranu kravama”.  Zdravih opcija je sve više i kod nas, od proizvoda u dućanima do restorana sa zdravom hranom.

Međutim, iako postoji pojačana svijest o zdravom životu i prehrani, puno proizvoda se reklamira i prodaje kao zdravo dok su u biti sve osim toga. Na taj način potrošači s nedovoljno znanja (jer nismo svi nutricionisti) smatraju kako su donijeli zdravu odluku, a ne rade ništa za svoje zdravlje i dijetu, već je vrlo vjerojatno i pogoršavaju. Ima li išta besmislenije od toga da jedeš nešto za čim baš i nisi lud, ali radiš to jer misliš da je zdravo, dok se zapravo debljaš?

Zdrava hrana koja to nije

  1. Vege čips

db7d285f-097e-49f8-b0fb-07c38b3cfafd

Ne postoji “zdravi čips”. Vege čips i nije baš bogat povrćem, a krumpir, iako tehnički još povrće, ne znači da je zdrava opcija. I baš kao i svaki drugi običan čips, i ovaj je teško procesiran. Većina koristi prerađena biljna ulja poput suncokretovog, zajedno s hrpom natrija. Iako natrij iz neobrađene morske soli može biti izvrstan dodatak obroku, natrij koji se nalazi u zapakiranim, prerađenim proizvodima brzo će se vidjeti na bokovima.

2. Zdravi sokovi i smoothies iz trgovina

mark-zamora-wr24NAojiD8-unsplash

Zapakirani juicevi u trgovinama nisu zdravi. Ako vidite da na soku od naranče piše koliki postotak naranče ima, što mislite što su ostale stvari? Umjetni šećeri i konzervansi koji služe tome da sok ima duži rok trajanja. Većina pripremljenih sokova i smoothieja koje nađete u trgovini puni su šećerom, a taj se šećer, posebno u obliku pića, brzo probavlja i dovodi do trenutnog energy boosta, što je recept za osjećaj umora i pada energije kasnije. Najbolji smoothiji i juicevi su oni koji napravite sami od svježeg voća.

3. Proteinske pločice

jade-wulfraat-ZNog43hBeE8-unsplash

Većina proteinskih pločica sadrži više od jednog oblika šećera i drugih aditiva, plus ponekad čak i biljna ulja, umjetne arome i boje! Iako jesu zdraviji od Snickersa ili Twixa, oni zasigurno ne mogu zamijeniti pravu hranu. Većina bjelančevinskih proteina neće vas zasititi onako kako bi to stvarni proteinski obrok poput piletine ili tofua.

4. Granola

rachael-gorjestani-P18ZFezFmLQ-unsplash

Očito, svaka granola nije napravljena jednako, ali većina ih je prepuna šećera i kalorija. Tipična šalica granole sadrži 600 kalorija što je ekvivalent dva sendviča s puretinom i sirom. Šalica granole neće vas držati sitim jednako dugo kao pravi obrok, a ima previše kalorija da bi se smatralo snackom.

5. Sušeno voće

85273

Mislite da je voće uvijek zdravo? Ne baš. U sušenom voću često se nalazi dodatni šećer, a čak i ako ga nema, i dalje se radi o koncentriranom izvoru šećera. Iako su ovi šećeri iz samog voća, umjesto da se dodaju, velike količine i dalje mogu povećati udio  šećera u krvi i uzrokovati naglo dizanje i kasnije spuštanje energije radi čega smo samo još gladniji.

Teško je uvijek naći vremena za pripremu zdravih obroka i svi se ponekad koristimo  brzim snackovima kako bi utažili glad na neko vrijeme. I to je sasvim ok dok god nam takva hrana ne postaje zamjena za prave obroke. Savjet za kupovanje bilo kakve zapakirane “zdrave hrane”- pročitajte što piše malim slovima i što sve sadrži. Ako ima više od par sastojka i nazive koje ne razumijete – nije zdravo.

 

TAGOVIzdrava prehrana