Lifestyle

Ništa GMO, samo prirodno!

Aside Banners

Krumpirajčica: Rajčica i krumpir od sada u jednoj biljci, a možete ju naručiti preko interneta!

Piše , Objavljeno

Teoretičari urote i prekaljeni borci protiv GMO proizvoda vjerojatno se već primaju za glavu, ali nema brige… ovo čudo je nastalo 100-postotnim dobrim starim križanjem!

tomtato 3U Velikoj Britaniji ga zovu TomTato, na Novom Zelandu je Potato Tom, a mi smo mu skovali naziv koji će se, nadamo se, i zadržati u službenoj uporabi: krumpirajčica! Nastala kao produkt dugogodišnjeg križanja koje je provodio Paul Hansord, hortikulturalni direktor tvrtke Thompson & Morgan (inače se bave dostavom sjemenki i biljaka), krumpirajčica je hibrid krumpira i rajčice, gdje potonja raste iznad, a gomolj bijelog krumpira ispod zemlje. Čovjek tvrdi da jedno stablo može dati i do 500 slatkih cherry rajčica i 10-ak finih krumpira, a tko smo mi da sumnjamo u riječi čovjeka koji u slobodno vrijeme stvara mutirane križance sasvim različitih biljaka?!

No, kako stvari stoje, u slučaju krumpirajčica je sve totalno prirodno. Nema nikakvog genetskog inženjeringa, tajnih vanzemaljskih tehnologija ili crne magije (dobro, možda ipak malo ovog zadnjeg), već je sve stvar mukotrpnog i iznimno delikatnog ručnog križanja svake zasebne biljke. Stabljika krumpira i rajčice moraju biti otprilike jednake debljine kako bi moglo doći do njihovog spajanja, prožimanja i križanja te kako bi naposljetku dobili jednu cjelovitu biljku od dvije različite. Dakle, nemojte nasjesti na one fore gdje majstori zasade paradajz iznad krumpira pa onda pričaju o tome kako su stvorili neki hibrid jer su to obične laži!

tomtato 2

Ekipa koja je probala krumpirajčicu tvrdi da su oba ploda superiorna onome što možete kupiti u dućanu i kako ćete doslovno pasti na guzicu koliko su mali paradajzići slasni i slatki. Mi ćemo ipak pričekati još koju godinu da vidimo jel su prvim pokusnim kunićima počeli rasti dodatni udovi, krila ili su razvili neke super-moći (u tom slučaju odmah kupujemo!), a oni koji su već sada zainteresirani za ovo čudo kojem bi se divio i sam Gregor Mendel, mogu ga naručiti već sada na službenoj stranici Thompson & Morgana za nemalu paru od 14.99 funti (ili oko 150 kuna). Možda je malo skupo, ali zamislite samo babinu facu kada joj podvalite ovako nešto u vrt. Sljedeće na redu: križanac lubenice i odojka!

TAGOVIhibrid krimpirajčica križanac krumpir mutacija rajčica thompson & morgan

Komentiraj