Lifestyle

Komando u krevetu

Aside Banners

Ljudi koji spavaju goli su zdraviji, sretniji i više se seksaju

Piše , Objavljeno

Nekoć je spavati gol vjerojatno bilo nehigijenski, nezdravo i nepraktično, ali danas, uz sve pogodnosti koje nam donosi moderan život, stvarno nema razloga za bilo čime što nam sputava slobodu!

spavanjeIstina, potreban je određeni period navikavanja, ali jednom kada čovjek sa sebe skine sve okove odjeće i potpuno se gol zavuče pod plahte, sloboda koju osjeti i spavanac koji mu slijedi… ufff, teško je to uopće opisati riječima. Društvene norme i neke stare bapske priče još uvijek u ljudima izazivaju nelagodu oko same pomisli o spavanju bez gaća, grudnjaka, pidžama i ostale robe, ali znanost je tu da nas poduči drugačije. Jeste li znali kako spavanje bez odjeće poboljšava zdravlje? Istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes pokazuje kako golaći spavaju na nižim temperaturama što uzrokuje poboljšanje metabolizma, smanjenje šećera u krvi i gubitak masnih naslaga, a postoje naznake i da utječe na smanjenje mogućnosti za pojavom dijabetesa. Ne treba zaboraviti niti kako donje rublje, pidžame i dodatni slojevi odjeće stvaraju tople i vlažne zone pogodne za razvoj raznih bakterija i parazita (pogotovo na intimnim dijelovima tijela), a poseban je dodatak činjenica kako se oni bez okova odjeće mogu bolje razluftati. Svi ćemo se složiti kako je ovo ujutro itekako korisno!

Nekoliko je istraživanja s druge strane potvrdilo kako spavanje bez odjeće ima pozitivan utjecaj na našu sreću i to iz razloga što je proizvodnja kortizola (hormon koji u većim količinama uzrokuje anksioznost i druge poremećaje) stabilnija pa je shodno tome san kvalitetniji, a razine stresa daleko niže. Pokazalo se i kako parovi koji spavaju goli imaju daleko sretnije i zadovoljnije veze, a simptomatično je kako se to zadovoljstvo smanjuje s većom količinom odjeće koju furaju u krevetu! Em je prisnost među golaćima veća, em na počinak odlaze i ujutro se bude daleko odmorniji i veseliji. Ima li tko kakvih protuargumenata za ovu tezu?

Naposljetku, tu je i seks. Mogli bismo reći kako se ovo podrazumijeva, ali sama činjenica da ste oboje goli nije jedini razlog zašto je tada romantika ispod plahti mnogo bolja i češća. Doktorica Jennifer Landa u svojoj knjizi The Sex Drive Solution For Women kaže kako osjećaj plahte (po mogućnosti svilene) na goloj koži i hladnoća zraka koji struji itekako pomažu stvaranju atmosfere za seks, a i nema potrebe za prtljanjem po odjeći već se odmah može baciti na “dobre stvari” (osim ako baš volite skidati odjeću, u tom slučaju, zanemarite ovo!). Uz sve rečeno, jasno je kako su nekada možda postojali razlozi za spavanje u odjeći (spavati gol na slami u nekakvoj brvnari ili straćari prije 500 godina sigurno nije bilo najzdravije rješenje), ali sada stvarno nema logičnog argumenta za tako nešto… jednostavno, skinite te okove!

TAGOVIgol golać odjeća san seks spavanje spavanje bez odjeće Sreća zadovoljstvo zdravlje

Komentiraj