Dizajn

Umjetnost na karti

Aside Banners

Ljudska lica skrivena u topografiji karata

Piše , Objavljeno

Umjetnici koriste raznorazna ‘platna’ za svoja umjetnička djela, no slikanje portreta na zemljopisnim kartama je stvarno unikatna disciplina.

ed fairburn

Konceptualni umjetnik, slikar i filozof Ed Fairburn, našao je vrlo zanimljivu podlogu za svoja kompleksna umjetnička djela. Naime, on uzima raznorazne zemljopisne karte, te koristi njihovu topografiju (proučava Zemljine površinske elemente, poput visina i nagiba), ali i ljudskom rukom izgrađene tvorevine, poput cesta i željezničkih pruga, kako bi naslikao portrete, i to uglavnom ženska lica.

Osim što vrlo veliku pažnju poklanja pronalasku takvih oblika u kaotičnom svijetu kartografije, Fairburn pazi i na estetsku vrijednost svojih crteža, tako da za  linije uglavnom koristi samo tintu i olovku, dok se za boje, sjene i ostale detalje uglavnom pobrine sama karta. Fascinantna je to sinergija u kojoj dva naizgled nespojiva elementa postaju umjetničko djelo dostojno divljenja .

maps-5 maps-6 maps-4 Edward-Fairburn-yatzer-3 Edward-Fairburn-yatzer-2 ed-fairburn-3-windermere ed-fairburn-map-art-celestial-star-charts ed-fairburn-map-art-peak-district ed-fairburn-map-art-pennsylvania ed fairburn

 

TAGOVIed fairburn karte slike umjetnik umjetnost

Komentiraj