Lifestyle

Da se čovjek zapita

Aside Banners

Loša vijest za cugere: Sklonost alkoholizmu povezana s nižim kvocijentom inteligencije

Piše , Objavljeno

Iako se do sada vjerovalo kako prekomjerno cuganje uzrokuje smanjenje kvocijenta inteligencije, nova istraživanja pokazuju kako je jaje ipak došlo prije kokoši.

alkoholŠvedski su znanstvenici nedavno bacili pravu bombu među sve one koji (prekomjerno) uživaju u alkoholu tvrdeći kako je takvo ponašanje karakterističnije za ljude s nižim kvocijentom inteligencije od prosjeka. To naravno ne znači kako svi koji cugaju imaju IQ jedva nešto veći od vrlo pametne gorile, ali među žešćim će se alkofilima znatno rjeđe naći netko natprosječno inteligentan. Ovo je veliki odmak od dosadašnjih teorija o tome kako je alkohol taj koji utječe na smanjenje inteligencije, što u nekim slučajevima jest posljedica, ali nikako se ne može smatrati uzrokom u tolikoj mjeri koliko razina IQ-a utječe na samu sklonost alkoholizmu.

Znanstvenici su u svom istraživanju koristili podatke o 50 tisuća mladića koji su između 1969. i 1971. godine bili prijavljeni za vojsku, a iz usporedbe upitnika o navikama ispijanja alkohola i rezultata testova inteligencije vrlo je lako povući itekako znakovite paralele: oni koji su se pokazali najrizičnijima za razvijanje alkoholizma ujedno su imali i najniže rezultate na IQ testu. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako nije sve toliko crno-bijelo te kako socio-ekonomska i zdravstvena situacija u djetinjstvu mogu imati itekako veliki utjecaj na inteligenciju te posljedično i na alkoholizam pa se tako zatvara svojevrsni začarani krug iz kojega malo tko uspijeva iskočiti.

shameless

Inače, doktori smatraju kako je “normalno” popiti do četiri mjerice alkohola dnevno (odnosno tri za žene) što je jednako otprilike pola litre vina, dok se alkoholizmom smatra svakodnevna potreba za barem duplo većom dozom. Također je znakovito za reći kako je broj teških oboljenja (pogotovo jetre) uzrokovanih alkoholizmom u stalnom porastu u posljednjih 10 godina što dijelom definitivno možemo pripisati ekonomsko-socijalnoj situaciji, ali sada izgleda kako dio krivnje otpada i na genetski bazen s nešto slabijim adutima na području inteligencije. Hmh, izgleda kako ćemo idući put u birtiji umjesto orošene granate morati naručiti fini, topli čajek…

TAGOVIalkić alkohol alkoholizam cuga cuganje inteligencija iq pivo vino

Komentiraj