Lifestyle

Aside Banners

“Male od skandala” kroz povijest – od Julie D’Aubigny do Kim Kardashian

Piše , Objavljeno

“Skandalozna žena” je gotovo svaka žena koja je izašla iz društveno prihvatljivih pravila nametnutih ženama u određenom društvu i vremenu, a kroz povijest, taj je opis značio svašta. Drugim riječima, ovu listu bi slobodno mogli nazvati i “Žene koje su učinile nešto drugo osim što su postale supruge i majke”.

Mnoge od tih žena pokušavalo se ušutkati nasiljem, zlostavljanjem ili “slut shamingom”, ali su i dalje radile po svome, radi čega su ih mrzili ne samo muškarci već i žene, kao što to obično biva kada se netko usudi ne slijediti pravila, a posebice žena. Bilo da se radi o iskazivanju ljubavi, znanja ili strasti, sljedeće su žene doista obilježile svoje  vrijeme i ostale zapamćene kao one koje su pomicale granice i mijenjale pravila igre.

“Mala od skandala” kroz povijest

5.  Julie d’Aubigny (1670-1707, Pariz, Francuska)

Screenshot_1 Izvor: Amazon

Julie d’Aubigny bila je mačevateljica i operna pjevačica. Kao da to u ono doba nije bilo dovoljno provokativno, Julie se i oblačila kao muškarac. Za ondašnje pojmove bila je kontroverzna ličnost koja je ispred svoga vremena što se tada kažnjavalo i smrću.

Julieine veze bile su jednako osebujne, nesvakidašnje i skandalozne.

Velika ljubavna priča dogodila se s muškarcem koji ju je uvrijedio pa ga je odlučila izazvati na dvoboj u kojemu je i pobijedila tako što ga je probola kroz rame. Dok se oporavljao, Julie ga je posjetila u bolnici, te su uskoro uspostavili romantičnu vezu, ali morali su pobjeći iz zemlje jer ju je tražila policija. Par je putovao i zarađivao za život mačevanjem i pjevanjima u lokalnim konobama i sajmovima.

Naposljetku joj je njen odabranik dosadio, a Julie je započela vezu s jednom mladom ženom koju su roditelji smjestili u samostan , vjerojatno kako bi je “izliječili”. Tako nešto nije spriječilo Julie na putu do njene ljubavi te ju je odlučila izbaviti tako što je ukrala mrtvo tijelo časne sestre i stavila je u krevet svoje ljubavnice i zapalila, nakon čega su pobjegle.

Julie d’Aubigny je epitom žene zmaja koja ima muda na kojima bi joj pozavidjeo svaki muškarac, i koje bi se s razlogom i bojao svaki muškarac. Njena djela i ponašanje bila bi šokantna i danas, a kamo li ne u ono vrijeme kada je izazvala mnogo frke, a jednom  je čak i osuđena na spaljivanje na lomači. Umrla je naravno, tragično mlada, u 33. godini.

4. Luisa Casati (1957-1881, Italija)

Screenshot_2

Luisa Casati rođena je u golemom bogatstvu, a poznata je bila po svojim ekstravagantnim zabavama, ekshibicionizmu i mržnji prema svim zemaljskim stvarima.

Međutim, prvobitno, Luisa je bila samo još jedna bogata nasljednica, naizgled zadovoljna da živi svoj život kao i većina drugih. No, to se promijenilo kad je upoznala autora Gabriela D’Annunzia. Luisa je započela aferu s njim dok je još bila u braku, a njegov utjecaj pomogao je stvoriti osobnost po kojoj je kasnije postala poznata.

Gotovo tri desetljeća Luisa je oduševljavala europsko društvo svojim ekscentričnostima, kao na primjer, nošenjem žive zmije kao nakit. Prekrasna i ekstravagantna domaćica ruskog baleta bila je nešto poput legende među svojim suvremenicima.

Luisa je jednom rekla: “Želim biti živo umjetničko djelo.” U tome je i nedvojbeno uspjela, a njen lik je ovjekovječen u brojnim slikama, skulpturama i fotografijama.

3. Tallulah Bankhead (1902- 1968, SAD)

Screenshot_3

Tallulah Bankhead bila je glumica i povremena radijska i televizijska ličnost koja je glumila u predstavama kao što su “They Knew What They Wanted” i  Hitchcockovom filmu Lifeboat. Tallulah je bila poznata po svom ‘nečuvenom ponašanju’, vrlo oskudnoj odjeći i mnogobrojnim aferama i s muškarcima i ženama.

Također se borila s alkoholizmom i ovisnošću o kokainu za kojeg je jednom prilikom izjavila: “Kokain ne stvara ovisnost. Trebala bih znati, koristila sam ga godinama.” ”Daleko najkontroverzniji trenutak došao je u jednome intervjuu kada je bez dlake na jeziku pričala o tome kako joj treba seks:“ Nisam imala aferu šest mjeseci. Šest mjeseci! Predugo. Treba mi muškarac!

2. Mae West (1893-1981, SAD)

annmae

Mae West živjela je život gotovo konstantnih kontroverzi. Bila je iskrena, seksualno eksplicitna žena koja je svojim ponašanjem šokirala, zgrožavala i uzbuđivala svoju publiku ranih 1900-ih. Bila je spisateljica, glumica i redateljica, a njezino provokativno ponašanje izazivalo je brojne kontroverze i uzrokovalo joj razne nevolje.

1926. godine Mae je napisala, režirala i glumila u Broadwayskoj predstavi “Sex”, koja je bila popularna kod šire javnosti, ali ne i kritičara. Radi te predstave Mae je imala prvi okršaj s policijom, kada je racija upala na predstavu. Mae i nekoliko drugih glumaca bili su uhićeni i procesuirani na temelju “moralnih osnova”, služeći osam dana u zatvoru. Ovaj incident West nije spriječio da nastavi pisati o kontroverznim temama, ali pametnije i mudrije, poduzevši potrebne mjere opreza kako bi se držali dalje od zatvora.

West je bila jedan od najkontroverznijih filmskih zvijezda svoga vremena i naišla je na mnoge probleme, osobito na cenzuru. Konstantno je provocirala sustav i sprdala se s moralnim normama i običajima. Jednom su je pitali o raznim nastojanjima na koji su pokušali uništiti joj karijeru, na što je ona odgovorila: “Vjerujem u cenzuru. Obogatila sam se na njoj.

Tko je “mala od skandala” danas?

Kroz različiti vremenski period, žene su se suočavale s nešto drugačijim izazovima, problemima i društvenim očekivanjima koja su se uglavnom svodila na to da ona treba biti poslušna domaćica čija se uloga ostvaruje samo kroz majčinstvo i brak. Bez obzira na to jesu li bile oženjene ili imale djecu, ove žene nisu danas poznate radi toga, već radi svog osebujnog stila i načina života radi čega su bile progonjene, optuživane i prozivane. Bez obzira na društvo, živjele su kako su htjele i prkosile pravilima.

Tko je skandalozna žena danas i što ju u 21. stoljeću uopće čini takvom? Nekada je to bila istospolna seksualna orijentacija, danas je ona najnormalnija stvar. Pred samo koje desetljeće, kontroverzna žena je bila ona koja se drogirala i javno govorila o seksu i svojim avanturama. Danas, u doba kada seks i skandali vire iz svakog ugla-i ne toliko originalno.

Koga bi onda uopće izdvojili kao skandaloznu ženu u 21. stoljeću, kada se svi, od pjevačica, glumica i estradnih ličnosti do usputnih prolaznika raznih reality emisija, trude konstantno šokirati? Koga danas javnost jednako jako mrzi, a u isto vrijeme, ako je suditi po broju njenih pratitelja, i obožava? Htjeli vi to čuti ili ne, dame i gospodo…

    1. Kim Kardashian West (1980- , SAD)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Koliko god je razno razni moralisti hejtali i pokušavali umanjiti njen značaj jer “nikad ništa nije napravila osim snimila pornić“, Kim Kardashian je jedna od najutjecajnijih osoba na svijetu, što je 2015. potvrdio i magazin Time.

Kim je prvi put stekla medijsku pozornost kao prijateljica i stilistica Paris Hilton, ali je dobila veću pažnju nakon što je 2007. osvanuo seks video s njezinim bivšim dečkom Ray-em. Kasnije te godine, ona i njezina obitelj počele su se pojavljivati u E! reality seriji Keeping Up with the Kardashians koja se emitira već 12-tu godinu za redom.

Kim ima preko dvjesto milijuna sljedbenika na Twitteru i Instagramu, te je izdala niz proizvoda vezanih uz njezino ime, uključujući i mobilnu igru iz 2014. godine,  raznovrsnu odjeću i proizvode i njezinu istoimenu osobnu aplikaciju.

Kim je žena koja je jedan uspješan biznis izgradila ni na čemu, i dok joj to ljudi ne mogu oprostiti, ona mlati pare i j*** joj se. Koja joj je zajednička stvar sa ostalim povijesnim, skandaloznim ženama ? Izmislila je pravila po kojima živi.

via GIPHY

 

TAGOVIpovijest skandalozne žene

Komentiraj