Lifestyle

Alkohol 1 - 0 Tijelo

Aside Banners

Mamurluk postaje sve gori i bolniji kako starimo, a evo i zašto!

Piše , Objavljeno

Sigurno ste na svom tijelu osjetili kako oporavak nakon večeri oblokavanja nije isti sada i kada ste tek počinjali, a sve je to zbog proklete kemije i biologije!

mamurlukTamo negdje kada se navršavala punoljetnost i kada se tek počinjalo žešće brijati po vani, malo je kome bilo teško partijati i cugati cijelu noć i tu radnju ponavljati nekoliko večeri za redom bez većih posljedica za tijelo, a kada bi se i osjetio nekakav mamurluk on bi uglavnom nestao nakon kratkog spavanca, par čaša vode i nogača u kvartu. No danas, kada su zglobovi već počeli kvrcati, a mjehur po noći radi i prekovremeno, mamurluk je postao neman koja svakom veseljaku zadaje figurativne i doslovne glavobolje zbog kojih bismo u trenucima očaja najrađe prislonili sačmaricu na čelo i riješili se muka! Je li nas tijelo stvarno izdalo s godinama ili nam se to samo čini?

Iako znanstvenici i dalje u potpunosti ne razumiju kako i zašto dolazi do mamurluka, opće je prihvaćena teorija kako sve počinje i završava razgradnjom alkohola u jetri. U prvom se koraku tako alkohol cijepa na spojeve znane kao acetaldehidi koji su označeni kao naš glavni neprijatelj i ono što mamurluk ponekad (hmh, uglavnom) čini nepodnošljivim. Acetaldehid je iznimno toksičan (10-30 puta više od alkohola), a ako ga vaša jetra ne stigne preraditi u gotovo bezopasne acetate postoji vrlo velika mogućnost kako će završiti u vašem krvotoku, a onda slijedi dobro znana špranca: glava puca na dva dijela, u želucu vam se odvija nuklearni rat, a mišići u potpunosti otkazuju poslušnost tako da ste sljedećih 24 sata više zombi nego čovjek.

mamurluk 1

Kad je čovjek mlad, jetra do kraja preradi otprilike jednu mjericu alkoholnog pića po satu, a kako starimo to se vrijeme znatno produžuje jer jednostavno… starimo! Nije kao da sustavi u potpunosti otkazuju, ali se tijekom godina postepeno sve usporava, pa tako i sam metabolizam jetre. Također se smanjuje i proizvodnja peptida glutationa, što pak uzrokuje sporiju regeneraciju jetre, a to nikako nije dobar znak. Drugi je bitni razlog zašto mamurluk s godinama postaje sve žešći i činjenica kako se debljamo odnosno mršavimo. Ako se debljamo, masno tkivo sprema više alkohola koji se kasnije postepeno otpušta i ne da tijelu da se brzo oporavi, a ako smo smršavili u odnosu na dane mladosti događa se upravo suprotno: alkohol se nema gdje spremati te “udara u glavu“. Kada se svemu tome dodaju i lijekovi ili suplementi koje pije starija ekipa, a koji ponekad imaju čudnu interakciju s alkoholom, jasno je kako takvo tijelo nema apsolutno nikakve šanse protiv alkohola. Niste vi krivi, događa se i najboljima! Zato je mamurluk u “poznijim” godinama najbolje preležati, 1001 put se zakuniti samom sebi kako nikada više nećete okusiti kap alkohola i nadati se da idući vikend nema nikakve fešte!

TAGOVIalkohol cuga cuganje mamurluk pijanstvo

Komentiraj