Lifestyle

Samo srećica

Aside Banners

MDMA je još jedan korak bliže tome da postane terapija za liječenje PTSP-a

Dugo se godina koristila isključivo kao droga za partijanje, ali sada se čini kako bi MDMA mogla postati i priznati i vrlo efikasni lijek.

Piše , Objavljeno

Da nam je netko prije 15 godina rekao kako će MDMA (u to vrijeme uglavnom konzumirana kroz nečisti proizvod ecstasy ilti MDMA miješana s raznim smećem) u 2016. biti razmatrana kao moguća terapija za liječenje ozbiljnih psihičkih problema, popigali bismo svoje vilice i rekli kako je bitna samo ljubav, ali kako nema šanse da se to ikada dogodi. Ipak, danas je to gotovo pa realnost, jer je američka FDA (agencija za kontrolu hrane i lijekova) odobrila fazu III testiranja upravo ove “droge” za primjenu u terapiji kod oboljelih od PTSP-a. Što to zapravo znači? Ukratko, ako sve prođe kako treba, maltene smo sigurni kako bi već oko 2021. godine mogli imati prve pacijente koji se liječe na ovaj način!

PTSP je iznimno ozbiljan i težak poremećaj koji zahvaća one koji su bili izloženi iznimnom stresu ili traumi, a uglavnom se javlja kod ratnih veterana i sudionika ili svjedoka teških nesreći. I kod nas je PTSP jedan od glavnih uzroka nedaća onih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a mnogi od njih niti danas, više od 20 godina nakon završetka tog sukoba, ne mogu nastaviti sa svojim životima. Trenutne terapije koje koriste inhibitore seratonina poput Zolofta se pokazuju gotovo potpuno beskorisnima, pa već duže vrijeme traje potraga za dostojnom zamjenom, a čini se kako bi MDMA, koja je već prošla dvije faze testiranja, mogla biti odgovor koji smo tražili.

mdma1

Dosadašnja su istraživanja pokazala kako su ispitanici pokazali znatna poboljšanja već nakon nekoliko doza MDMA, a na kraju svake od faza testiranja čak dvije trećine nije više zadovoljavalo kriterije za PTSP. Naravno, ako dođe do toga da ovaj oblik liječenja uistinu zaživi, neće biti moguće kupiti hrpu droge i drobiti se dok više ne osjećaj ništa i mozak ti se pretvori u spužvu, već se se davati u malim dozama oboljelima tijekom psihijatrijske terapije i tako im pomoći da prebrode svoje nedaće. Tako da za sada možemo zaboraviti kako ćemo prije odlaska na Zrće otići u ljekarnu s “receptom” za pola kile srećice, ali s druge strane, hej… i marihuana je imala sličan početak!

TAGOVIdroga ecstasy FDA mdma psihijatrijsko liječenje PTSP terapija testiranje

Komentiraj