Lifestyle

daj ga i nama

Aside Banners

Microsoft isprobao trodnevni vikend, produktivnost skočila 40 posto. Šefovi, što čekate?

Piše , Objavljeno

Microsoft Japan je izveo zanimljiv eksperiment i došli su do nevjerojatnih podataka.

Trodnevni vikend u Japanu je u pitanju. Zvuči kao oksimoron skoro jer Japan je poznat po ornom radu, toliko ornom da se šljaka do iznemoglosti. Čak postoji i pojam u jeziku, a kad se nešto ustali u jeziku znaš da je big deal. Pojam je Karoshi i znači “smrt od pretjeranog rada”. Jedan novinar je čak umro nakon što je odradio 159 prekomjernih sati.

Microsoft je odlučio prodrmati stvari i svaki petak u kolovozu su zatvarali urede kako bi se svih 2280 zaposlenika odmorilo.

Rezultati eksperimenta s trodnevnim vikendom su nevjerojatni.

25 posto ljudi je uzimalo manje slobodnih dana tijekom tog mjeseca. Printalo se 60 posto manje stranica i potrošilo se 23 posto manje električne energije. Moramo li spomenuti da je kompanija itekako uštedila samo zbog ovih točaka, a onda kada ubaciš nevjerojatan podatak da je produktivnost skočila za čak 40 posto – zapitaš se zašto svuda vikend ne traje tri dana?

Djelatnici su zbog manje vremena na raspolaganju skratili sastanke, ukinuli one nama dobro poznate “sastanke koji su ‘ladno mogli biti e-mail poruka”, a hrpa sastanaka je preseljena u virtualni svijet umjesto da su održavani uživo.

Vrhunski. Želimo to svima stalno svuda.

Da se nas pita, mi bismo usred tjedna ubacili jedan day off pa da vikend traje srijeda, subota, nedjelja, ali ne bismo se bunili za bilo koja tri dana.

TAGOVImicrosoft odmor posao praksa vikend