Lifestyle

preživit ćeš bez ovog

Aside Banners

Misliš da si muškarac? Ovo su stvari koje ti stvarno ne trebaju

Napravili smo listu stvari koje ti - budimo realni na sekundu - ne trebaju. Ako misliš da ti trebaju, javi nam se kad te ovrše zbog kredita na Range Rover. Platit ćemo ti pivo. Sokol.

Piše , Objavljeno

Kad si klinac/tinejdžer/u ranim dvadesetima sanjaš o tim parama kako sjedaju na račun pa da si ostvariš neke životne ciljeve kao što su 7.1 kućno kino ili automobil iz snova. Jer “pravi muškarci trebaju automobil i veliku kuću”. Ali to su samo stvari. Mi smo više za duhovnost i odricanje od želja. Osim ako su u pitanju nove tenisice.

Ali for real… Novac je teško zaraditi, nemoj trošiti keš na ove gluposti. Osim ako baš ne upadneš u bazen keša k’o ujak Paje Patka. A i onda promuškaj glavom.

Opskurna tehnologija

Ovaj lik fejka. Koristi tablet samo za snimanje stock fotke

Prvo… tablet. Da, nazvali smo tablet opskurnom tehnologijom. Pojedi nam šorc. Tableti su bili “all that”, ali već neko vrijeme ne zaslužuju biti – što se reflektira i na prodaju tih naprava koje su “trebale ubiti tržište PC-a”. E pa PC je i dalje živ i udara. Većinu stvari ćeš odraditi na smartphoneu – koji su dovoljno veliki za ugodan user experience, a ozbiljnije stvari ipak čekaju laptope ili desktop kante. Naš tablet skuplja prašinu upravo iz tih razloga. Ako stvarno trebaš tablet, kupi ga, ali vjerojatnije je da se uvjeravaš da ga trebaš jer te svrbe pare i želiš ih potrošiti.

Nadalje – ne trebaš kućno kino, a kad smo već kod toga – ne trebaš ni ogromni 4K televizor koji ti zauzme čitav zid. Ako kupuješ DVD-ove ili Blu-Ray diskove, jasno nam je da bi htio imati kućno kino, ali Internet nas je nekako preobratio na video sadržaje manje kvalitete i to sve kako bismo što prije progutali novu epizodu omiljene serije. Znamo, ima i kvalitetnih višegigabajtnih ripova filmova i serija – ali tko ima strpljenja čekati na download? Evo 30-gigabajtna verzija The Right Stuffa (filma o astronautima koji je dijelom inspirirao Nolana da smućka Interstellar) je i dalje na holdu u torrentu na nekih 50 posto jer ne ide dolje dovoljno brzo. Kućno kino? Pass.

ces 2014

Dosta nam laptop. A i 80-centimetarski TV za “posebne večeri”
kad moramo gledat romantične komedije da se iskupimo za neko sranje

Isto vrijedi i za ogromne televizore – češće ćemo ostati u krevetu i pogledati sudbu loze Stark na 15 inčnom ekranu nego ustajati i čeprkati s kablovima da bismo isto odgledali na masnom LCD-u. Da, znamo da postoje Chromecasti, znamo sve, ali i dalje smo lijeni. Kao i većina muškaraca.

Alternativa nepotrebnom? Paaaa… Ako imaš mobitel i računalo, ne trebaš tablet. Evenualno ako kupuješ novo računalo – možeš uzeti neko 2u1 rješenje kao Microsoftov SurfaceBook ili Asus Transformer koji su u pravilu tableti s tipkovnicom, ali puno bolj nego išta dosad.  A za ovaj problem s kućnim kinom i televizorima bijesnim – slušalice su uvijek super investicija. Brutalan zvuk za puno manje para. Gledaj na laptopu, osamdeset centimetarski LCD je čist oke za život, a ako trebaš malo bolji zvuk – guglaj soundbarove.

Oprema za novu aktivnost koju nikad nećeš koristiti

Počeli smo vježbat. Barem nekih 72 puta dosad. Previše puta smo kupili uže za preskakanje, nove tenisice, bučice, kettlebell, tu i tamo preveliku količinu proteina, pa onda neki put neke druge proteine od konoplje… Svaki put smo prestali prije nego smo počeli pa nam je samo ostalo previše stvari kojih se trebamo riješiti. Ponajviše zato što nas podsjećaju na životne fejlove. Krenuli smo na basket s ekipom. Odmah smo kupili LeBronove šuze, basketicu, hrpu znojnika, mrežicu koju nosimo po kvartovim… Evo ljeto će, a još uvijek izgledamo kao da teglimo malog klokana ispod t-shirta.

Ako krećeš s novim hobijem, nemoj kupovati opremu za njega dok nisi siguran da si jako strastven i da tvoj hobi nije samo prolazna faza.

Tješimo li se ili bismo promijenili spiku da uletimo u neki keš? Ne tješimo se, stvarno ti pola tih stvari ne treba. Zamisli još koliko nam pojede vremena istraživanje najbolje opreme za neki hobi i guglanje odgovora na pitanje je li bolji kist za slikanje s dlakom iz repa arapskog konja ili dlakom iz grive đakovačkog lipicanca.

Alternativa nepotrebnom? Posudi od nekog kog znaš, isprobaj, vidi… Možda te hobi pusti zbog tisuću okolnosti, nemoj iskeširati na sve ikad ako ne moraš.

Velika kuća s privatnom teretanom, bazenom, dvorištem i kraft pivovarom

Ne treba ti ovakva palača, realno.

Ne treba ti ovakva palača, realno.

Kao klinci smo htjeli košarkaški teren iza kuće, ali eto vidiš kako je prošlo s ekipom s kojom smo išli na košarku. Skupo je kupiti veliku kuću (ili stan), skupo je plaćati režije, a i treba jako puno vremena za održavanje. Nismo nešto uredni, sigurni smo kako bi nam trebala vječnost da počistimo tu vilu.

Prvo smo hejtali život u malom stanu, onda smo se pomirili s njim, a sada ga volimo. Takav stan zna izgledati grozno, kao da je stado divljih gnuova u njemu pregazilo Mufasu, ali potrebno je jako malo vremena da se takva gajba dovede u red. I kako ne bismo dobili cabin fever (jel’ “groznica kolibe”, jezični puristi?) – moramo redovito izlaziti iz stana i upoznavati svijet. Trend malih kućica je osvojio hipstere, ali i nama se sve više čini privlačnim. Ili iznajmljuj nešto sitno iz čega možeš uvijek pobjeći ili kupi mal stan koji ćeš toliko napuniti ljubavlju da će zidovi popucati.

Tješimo li se ili bismo promijenili spiku da uletimo u neki keš? Ne vjerujemo.

Alternativa nepotrebnom? Ako nisi skontao da je alternativa životu u vili zapravo život u manje kvadrata – možda ti tata treba platit još jedan faks.

Kreditne kartice, krediti i minusi

“Uzmite našu kreditnu karticu, imate sto pogodnosti, možete plaćati na X broj rata, možete u minus u iznosu od vaših pet mjesečnih plaća, ostvarite svoje snove…” Sva sreća ovim ponudama smo dosad govorili NE. Ili – sva sreća ovim ponudama smo dosad imali luksuz govoriti NE. Nije da plivamo u parama, ali jednom kad uđeš u tu shemu, dio si začaranog kruga iz kojeg ćeš teško van. Slušaj Budu, imaj manje želje i bit ćeš okej.

Život na kredit nije neki.

Tješimo li se ili bismo promijenili spiku da uletimo u neki keš? A ono… Kad uletiš u keš, ne trebaš kredite i minuse. Samo peglaš.

Alternativa nepotrebnom? Trošiš koliko imaš. I sretan si. I nisi u dužničkom ropstvu ili tak neki pojam koji kažu neki pametni ljudi na teveju.

Bijesna pila od automobila

Većina likova će prve ozbiljnije pare potrošiti na bolesnu pilu. Mi kažemo “samo mazda 3, brate”. Ili R. Kelly Ford Fiesta on the cesta. I to ako često putuješ pa ti stvarno treba neovisnost o busnim i vlačnim linijama. Ako živiš u gradu i misliš ići na posao autom – baci pogled na taj rush hour. Hrpa automobila sa samo jednom glavom unutra, zagađuju okoliš, zagušuju promet i zapravo nisu uopće toliko kul. Kupi si polovni bicikl, učini svom tijelu, ali i okolišu, uslugu. Te “jedne glave” će te mrziti što se kroz grad krećeš brže nego oni.

I nema patnje oko parkinga.

Automobil je statusni simbol – koji ti ne treba. I koji ćeš otplaćivati 10 godina. Kome ćeš se dokazivati? Ekipi? Curama? Ne trebaš ni ekipu ni cure koje se “cepaju” na automobile.

Tješimo li se ili bismo promijenili spiku da uletimo u neki keš? A-a. Ali rentali bi automobile za posebne prigode.

Alternativa nepotrebnom? Bicikl. Skejt. Javni prijevoz. Noge. Dirižabl. Bilo što.

Jesmo nešto zaboravili?

TAGOVIlifestyle muškarci

Komentiraj