Lifestyle

Porod uživo!

Aside Banners

Mlade mame žele rađati pred što većom publikom i dijeliti sve preko društvenih mreža

Piše , Objavljeno

Ne tako davno žene nisu imale previše izbora kada su rađale: jedna osoba, najčešće muž, u rađaonici s njima i to je bilo sve što im je trebalo. Sada je taj događaj postao društveni event!

rađanjeKako ovisnici o društvenim mrežama i povezivanju s neznancima diljem svijeta putem interneta već godinama dijele detalje onoga što jedu, kako spavaju, gdje putuju i s kim ljubuju s onima koje to zanima i (uglavnom) s onima koje za to uopće nije briga, bilo je samo pitanje vremena kada će se i neki drugi, životno daleko bitniji događaji, pronaći u našim news feedovima, blogovima i portalima. Smrt je na taj način već itekako prisutna, a sada je došao red i na rađanje, “sveti” događaj koji je nekada bio rezerviran samo za najužu obitelj, a sada je postao event koji se jednostavno MORA podijeliti sa svijetom.

Istraživanje stranice Channel Mum provedeno na 2 000 mladih majki pokazalo je pomalo uznemirujući trend povećanja ljudi koji gledaju porod izravno iz rađaonice (takozvana publika) i onih koji svoj porod dijele preko društvenih mreža. Tinejdžerice i žene u ranim 20-im godinama tako u trenutku rađanja gleda prosječno osam ljudi, a čak četvrtina mladih majki svoja iskustva dijeli na internetu, bilo izravno bilo odmah nakon poroda. Većina njih taj događaj smatra najvećim postignućem svog života, pa je sasvim prirodno da to žele podijeliti sa svijetom na isti način kao i fotku kajgane koju su smazali tjedan dana ranije.

rađanje 1

Na žalost, ovakav trend ima i neke svoje mane, pa tako mnoge žene odbijaju lijekove i carski rez kako ih njihova “publika” ne bi sudila ili ih smatrala lošim rodiljama. WTF?! Čak 60% njih tako smatra kako je rađanje neka vrsta natjecanja u tome tko ga može podnijeti lakše, a 15% ih je dobilo taj kompleks zbog slavnih žena koje su u nekom trenutku izjavile kako je porod njihove djece bio “laganica”. Naravno, sve je ovo za sada simptomatično za Zapad, ali takvi trendovi polagano pristižu i u naše krajeve. Samo je pitanje vremena kada ćemo umjesto hrvatskih sapunica, humorističnih serija i glazbenih reality showova na malim ekranima gledati izravne prijenose poroda Ana-Marije u Garešnici i Zlate u Popovači…

TAGOVIbolnica djeca društvene mreže majke natjecanje porod rađanje rodilja

Komentiraj