Lifestyle

blagoslov ili prokletstvo

Aside Banners

Moraš raditi od doma? Učini to izbjegavajući 5 najčešćih grešaka prosječnog freelancera

Piše , Objavljeno

Raditi od doma izazov je kojega su dobro svjesni svi freelanceri i oni koji već duže posluju na ovaj način. Svi oni koji rade izvan svojih kuća, a to je donedavno bila većina radno sposobnih ljudi, na rad od doma gledaju pomalo idealistički. Ne moraš se oblačiti za posao, ne moraš putovati do posla, pauzu možeš napraviti kad god želiš i ne moraš pričati s kolegma koje ionako ne voliš. Zvuči prilično utopistički, zar ne?

No, kao i kod svih stvari koje na prvu djeluju predobro da bi bile istinite, tako je i sa radom od doma. To dobro znamo svi mi kojima je i inače soba ured, a sada shvaćaju i svi oni koji su u novonastaloj situaciji primorani raditi od doma.

Tanka je granica između ‘ne obući se za posao’ do ‘provesti čitav dan u piđami’, a činjenica da pauzu možeš napraviti kada želiš rezultira odlaskom do frižidera svakih 15 minuta. Iz razloga što ne moraš putovati do posla odlučuješ odspavati malo duže, a uskoro se budiš u podne i počinješ raditi oko 2 popodne. Iz kreveta.

00

Fotografija: Shutterstock, Marjan Apostolovic

Rad od doma nije za svakoga i iziskuje iznimnu dozu odgovornosti i samodiscipline. Kako bi se prilagodio novonastaloj situaciji čim bolje te kako ne bi postao debela ljenčina koja se nije otuširala pet dana, donosimo ti pet savjeta koja će ti pomoći da od doma radiš efektivno i ne ugroziš niti svoj ugled u firmi niti svoje mentalno i fizičko zdravlje.

1.Drži se rasporeda

Kod rada kod kuće najteže je držati se uobičajenog radnog rasporeda. Umjesto od 8 do 4, dogodi se da radiš od 11 do ponoći jer odlučiš dulje spavati pa si pripremiti zdrav doručak, a kad si već doma zašto ne bi napravio i ručak. Vrlo brzo se ono što je trebao biti posao od nekoliko sati pretvori u cjelodnevni rad isprekidan s puno dugih pauza.

Kako bi spriječio da se to dogodi, bitno je da od samog početka zadržiš radne navike koje si imao i dok si odlazio na posao u ured. Ako si se ustajao u 7, nastavi i sada tim ritmom, a ono vrijeme koje bi inače potrošio na put do posla iskoristi za sebe. Meditiraj, pročitaj vijesti, popij kavu ili napravi doručak. Što god te opušta i motivira za radni dan. Ovaj korak najbitniji je kod zadržavanja radne efikasnosti i produktivnosti i inzistiraj na njemu kako se ne bi doveo u gore navedenu zamku gdje radiš čitav dan, a napraviš malo.

2. Obuci se kao da ideš na posao

001

Fotografija: Shutterstock, Dmytro Zinkevych

Zanimljivo je koliko jednostavna stvar poput toga što imaš na sebi može utjecati na tvoju produktivnost. Iako ti možda ne pada napamet se oblačiti u odjeću za posao kada radiš od doma te upravo činjenicu da možeš raditi u trenerci smatraš jednom od većih prednosti ovakvoga načina rada, ovo i nije tako dobra ideja. Kada stavimo na sebe odjeću za posao, mozak nam govori kako je vrijeme za rad. Dok god si u trenerci nećeš imati osjećaj ozbiljnosti posla te postoji šansa da ćeš raditi i iz kreveta. Još jedno pravilo: nemoj raditi iz kreveta.

3. Odredi kutak za rad

01

Fotografija: Shutterstock, Photographee.eu

Krevet je mjesto za spavanje i vođenje ljubavi. Ono nikako ne treba biti mjesto gdje ćeš jesti ili raditi, koliko god to privlačno izgledalo. Ovo je nešto na što samu sebe moram svakodnevno podsjećati. Iz razloga što sam malo prehlađena (mislim da nije korona, a i da je smiri se, nećeš je dobiti čitajući ovaj tekst ((osim ako ga ne čitaš u redu u marketu dok ti netko dahće za vratom jer ne zna što znači 2 metra udaljenosti))…dakle, iz razloga što sam malo prehlađena odlučila sam danas raditi iz kreveta. Krenula sam pisati ovaj tekst u 13 sati, sada je 19:30. Ponavljam – nemoj raditi iz kreveta.

Ako imaš mogućnost, pokušaj raditi u posebnoj prostoriji, odvojen od ostatka kućanstva, gdje te nitko neće ometati. Uz to, radni prostor ne bi trebao imati previše predmeta koji će ti odvlačiti pažnju, primjerice PlayStation, zbirku Alan Forda, ili ne daj bože biljar. Tvoj kutak za rad trebao bi izgledati što sterilnije i dosadnije moguće jer jako dobro znamo da kada moramo učiti ili raditi – i najmanja sitnica je dovoljna da nam odvuče pažnju.

4. Napravi listu

0_alt

Fotografija: Shutterstock, kenary820

Ne mogu dovoljno istaknuti važnost “to do liste”. Osim što obožavam liste i koristim ih u svakom segmentu života – od popisa namirnica za shopping do popisa zadataka u poslu do lista zemalja koje sam posjetila ili knjiga koje sam pročitala, kao i onih koje nisam, ali želim- liste dobro dođu u svemu, a ponajviše u poslu. 

One će ti pomoći da znaš što si postigao, koje zadatke moraš ispuniti i pružit će ti osjećaj postignuća tijekom dana. Ako nemaš zadane ciljeve, teško ćeš ostati u fokusu i krenut ćeš radit 100 drugih stvari. (Ne, ne moraš baš sada slagati knjige abecednim redom niti preslagivati magnetiće po frižideru  tako da Portugal bude kraj Španjolske jer je to jedino logično, niti zec želi da ga maziš svakih 12 minuta).

 

5. Zadrži komunikaciju s kolegama

Rad od kuće zna biti usamljen. Koliko god ste se veselili tome što više nećete voditi zamorne small talkove u čajnoj kuhinji sa svojim kolegama, toliko će vam kod kuće nakon nekog vremena upravo te situacije nedostajati. Ljudi također trebaju socijalni element povezan sa svojim poslovima da bi se na poslu osjećali ispunjeno. Zbog toga je važno osigurati komunikaciju sa kolegama, šefovima ili zaposlenicima.

 *** ovaj tekst pisala je osoba koja radi kod kuće i metodom puno, puno pogrešaka došla je do navedenih zaključaka. Budi pametniji od nje.

TAGOVIizolacija korona rad od doma