Lifestyle

možete vi to

Aside Banners

Možda se u vezi ne seksaš kao prije baš zbog stresa i tjeskobe

Piše , Objavljeno

Ah teško li je tebi, više ne znaš što je seks u vezi?

Ima stvarno težih stvari u životu, a i za ovo postoji rješenje.

Prije svega, ajmo se malo dotaknuti globalne stvarnosti.

Prošli smo nezapamćenu zdravstvenu krizu. Osim zdravstvene prijetnje u obliku virusa koji divlja slobodno kao sin saborskog zastupnika u Audiju na rotoru kod Džamije, tu je i čitav niz drugih stresora koji su nas sve okupirali. Od mjera prevencije, poslova koji su obustavljeni pa sve do obitavanja na jednom mjestu. Mjere su možda ublažene, ali nismo još potpuno pustili situacije i sjećanja koja nas čine napetima.

Brojni parovi su odlučili dijeliti odaje dok traje karantena, mislilo se da će seksa biti više nego ikad… Ako si singl, sigurno misliš da ti se prijatelji praše kao zečevi, ali to nije nužno istina. I u normalnom svijetu nije nužno istina, a ne još u ovom svijetu čiji plamenovi plamte u dosad neviđenim nijansama.

Čak i kad nema zdravstvene krize, različiti oblici stresa i tjeskobe su prisutni pa ti možda uistinu seksualni život trpi.

Jesi li anskioseksualac?

Prije nego te možda tvoje desničarsko nasljeđe odbije od čitanja dalje jer ne znaš za ništa drugo osim “hetero” i “homo” – ovo je izmišljena riječ (a koja nije!), ali može označavati stvarni problem – a to je da nema seksa ako je previše tjeskobe u bilo kojem obliku.

Evolucijski je mehanizam dati svu pažnju prijetnjama, a tek onda ugodi kao što je kotrljanje po plahtama.  Koristan je to mehanizam, ne možemo lagati. Samo te prijetnje danas više nisu medvjedi i protivnička plemena nego međuljudski odnosi i prezasićenost podražajima, a to neće nikada prestati. Ženska s posla će ti i dalje svaki dan popiti mlijeko do kraja i ne kupiti novo. Roditelji će vam i dalje pametovati zašto se već jednom ne vjenčate i napravite sedmero djece. Ti i partner/ica ti se morate naučiti nositi svatko sa svojim setom problema. Otkantati probleme iz prošlosti i probleme iz budućnosti kako biste mogli uživati u sadašnjosti – gdje se skida odjeća i odčepljuje lubrikant. Ako ne znate kako se nositi s problemima bilo koje vrste, terapija je uvijek kvalitetna opcija od koje ne treba zazirati. Uostalom – uz uloge ljubavnika i prijatelja, ne trebate si još biti i terapeuti. To je preodgovorno i može uzrokovati više štete nego koristi. Postoje profesionalci.

Seksualnost zahtijeva energiju i motivaciju, a stres i tjeskoba konzumiraju svu našu energiju i fokus. Seksualni nagoni se javljaju kada se osjećamo sigurno.

Ako osoba sa smanjenim seksualnim nagonom ne pronađe način da se nosi sa stresom i tjeskobom, seksualni život će još uvijek zapinjati. Ako ti nisi ta osoba u vezi kojoj “zapinje”, ne trebaš dodavati još stresa svojoj omiljenoj polovici zbog manjka seksa. Zajedno ste u ovome, imaj razumijevanja.

Želite se oboje (ili svih šest u vezi, ne sudimo) osjećati ugodno i sigurno. I dobro i povezano i željeno i opušteno.

Seks je sve. Sve što vas dvoje (ili, ponavljamo, šest) smatrate da je seks. Samo je važno da se osjećate ugodno. Makar u pitanju bila i masturbacija jedne osobe. Ili nešto o čemu vam je neugodno pričati prijateljima, ali vam je sasvim okej.

Povežite se, imajte strpljenja, poradite na tom da se osjećate sigurno jedno s drugim. Onda će doći i kotrljanje po plahtama, sasvim prirodno. A to je ono što svi želimo jedni drugima, zar ne?

Naslovna fotka: tomasso79 / Shutterstock.com

TAGOVImentalno zdravlje muško ženski odnosi seks stres tjeskoba veze