Dizajn

Za sve vas prljave

Aside Banners

Može li vas ovaj pisoar natjerati da operete ruke?

Piše , Objavljeno

Pisoari su se tijekom svoje kratke povijesti vrlo malo mijenjali, ali dizajner Kaspars Jursons donosi vrlo zanimljivu preinaku, koja bi se mogla pokazati kao dvosjekli mač.

pisoar

Ajmo momci, ruke u zrak svi koji ne peru ruke poslije mokrenja!  Da, da, gorka istina jest da mnogi muškarci ne paze baš previše na higijenu nakon male nužde, već samo spreme pitona natrag u kavez i iz toaleta izađu kao da se ništa nije dogodilo. No sam dodir s kvakom ili povlačenje ručice za puštanje vode, potencijalno vas kontaminira milijunima bakterija, virusa i drugih zločestih buja baja.

Kako bi doskočio ovom problemu, koji je uglavnom produkt urođene muške lijenosti, latvijski dizajner Kaspars Jursons složio je revolucionarne pisoare, koji osim standardne i neizbježne ‘školjke’ sadrže i maleni umivaonik na vrhu. Pretpostavka je da će se svaki muškarac, odmah nakon što se olakša, prihvatiti pranja ruku i tako učiniti malenu ali vrijednu stvar za svoje zdravlje. Stvar je to čiste matematike: umivaonik mu je odmah na dohvat, te ne mora prehodati ta dodatna tri koraka koja bi inače morao napraviti da se higijenizira. Bravo za mladog Jursonsa, no na žalost, njegov je dizajn u stvarnom životu gotovo neprimjenjiv i štoviše, kontraproduktivan.

pisoar

Naime, kako je poznato svakom muškarcu (ali i ženi koja je imala prilike živjeti s muškarcem), kontroliranje Kiklopa nije toliko jednostavan zadatak kako se čini. Ako se zvijer pusti ‘na slobodu’, nekontrolirano će se krenuti bacakati po svuda, a niti mlaz ponekad nije lagano kontrolirati (samo zamislite da pričamo o nečemu vrlo znanstvenom, a ne o mokrenju). To za posljedicu ima takozvani ‘splatter efekt’, iliti raspršavanje kapljica mokraće na sve strane. Tako bi se vrlo lako moglo desiti da nečije kapljice završe upravo na slavini kojom vi pokušavate oprati ruke! Da ne govorimo o noćnim klubovima i bircevima, u kojima bi se ekipa vrlo brzo počela natjecati tko će više zapišati umivaonik.

Stoga, moramo zaključiti da je Jursons s ovom, teoretski dobrom i dobronamjernom, idejom, dobio vrlo neugodnu pljusku od realnosti, koja je njegov zanimljiv dizajn srezala u korijenu, te još jednom spriječila muškarce da napokon postanu ljudi.

TAGOVIdizajn higijena muškarci pisoari

Komentiraj