Lifestyle

Cifre od kojih boli glava!

Kada znamo koliko bi najbogatijem čovjeku na svijetu trebalo da potroši svu lovu, kužimo koliko je zapravo prljavo bogat!

Piše , Objavljeno

Kada kažemo kako najbogatiji čovjek na svijetu raspolaže s 80 milijardi dolara, teško nam je pojmiti o kakvoj se svoti zapravo radi. Zato ova statistika itekako pomaže.

slim 1Carlos Slim je prilično neugledni, debeljuškasti starčić koji na prvu izgleda kao obični službenik koji broji dane pred penziju i jedva čeka da zadnje godine života provede gledajući meksičke sapunice i igrajući domino s ekipom u kvartu. U stvarnosti, Carlos Slim je najbogatiji čovjek na Zemlji, a tijekom godina je kroz razne poslove s telekomunikacijama, nekretninama, medijima, tehnologijom i financijama (drugim riječima, frajer je umočio svoje debele prstiće u sve teglice) skupio nevjerojatnih 80 milijardi dolara bogatstva. Istina, drugoplasirani mu Bill Gates sa 79 milijardi dolara opasno puše za vratom, ali Slim će ipak biti siguran na vrhu još neko vrijeme…

Oxfam, međunarodna dobrotvorna organizacija, nedavno je izdala svoj godišnji izvještaj o financijskom stanju u svijetu, s posebnim fokusom na ogromne razlike između najbogatijih i onih siromašnih. Tako je pomalo iznenađujući podatak da se broj milijardera u proteklih pet godina povećao sa 793 na čak 1645 (a bila je svjetska kriza!), koji svakoga dana povećaju svoje bogatstvo za čak 668 milijuna dolara! S druge strane, čak polovica svjetske populacije raspolaže bogatstvom jednakim onom pobrojanih milijardera, što je uistinu zabrinjavajuće, pogotovo jer izgleda kako novac nemilosrdno privlači novac.

O kakvim se svotama radi uistinu si je teško uopće predočiti pa su se u Oxfarmu poslužili jednim trikom te izračunali koliko bi najbogatijim milijarderima trebalo da potroše sav svoj novac i to ako troše milijun dolara dnevno (da, dobro ste pročitali). Carlosu Slimu bi za ovakav pothvat trebalo čak 220 godina, a Billu Gatesu samo dvije godine manje. Zastanimo na sekundu i dobro promislimo o ovim brojkama. Što te ljude u životu još može razveseliti, kada slobodno mogu trošiti milijun dolara svaki dan bez ikakve bojazni da će im se pare istopiti, barem ne za vrijeme jednog ljudskog života? Je li ovakvo bogatstvo blagoslov ili prokletstvo?

bogatstvo

Ako baš žele biti cicije, mogu lovu staviti i na nekakvu štednju pa će tako ovisno o kamatama dnevno zarađivati barem 4 milijuna dolara. Dakle, radi se o tome da lova doslovno proizvodi još love (i to pozamašne svote) te da njen vlasnik ne mora raditi apsolutno ništa kako bi to ostvario. S druge strane, da se svakog milijardera oporezuje s 1,5%, godišnje bi se na taj način moglo skupiti barem 74 milijarde dolara, što je podijeljeno među njima sitniš, ali ostatku planete bi značilo mnogo. Te su pare dovoljne da se svako dijete na Zemlji pošalje u školu te da svi ljudi imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Na žalost, filantropa poput Billa Gatesa i Warrena Buffeta (pa i Carlosa Slima) ima uistinu malo pa se i ne mogu očekivati neki značajniji pomaci. Šteta, jer na taj bi se način ovaj naš svijet učinio daleko ljepšim mjestom za život…

TAGOVIbill gates bogataši bogatstvo carlos slim luksuz milijarderi novac pare

Komentiraj