Nije za svačiji želudac
Najbolji restoran na svijetu ima novi meni s najluđim jelima koja ste ikada vidjeli

Mislite da su špek-fileki i krvavice nešto neobično i kulinarski neviđeno? Pogledajte samo što nam novoga nudi ekipa iz Nome i sve će vam biti kristalno jasno!
O ekskluzivnom i ekstravagantnom restoranu Noma u danskom Kopenhagenu smo pisali prije nekoliko mjeseci i to s posebnim fokusom na njihov unikatni meni kakav definitivno ne možete naći nigdje drugdje na svijetu. Od živih škampi na ledu preko latica cvijeća pa sve do krafni sa skakavcima, kuhari se u ovom, po mnogima najboljem restoranu na svijetu, trude kombinirati naizgled nespojive i nejestive sastojke u nešto što će uistinu zaintrigirati svakog pravog kulinara.
Sada se pak Noma nakratko preselila iz Kopenhagena u Tokio i to u prostore Mandarin Orientala, gdje će od 9. siječnja do 14. veljače nuditi još jedan poseban meni za koji su se koristile isključivo lokalne namirnice. Iako određena jela u meniju mogu varirati ovisno o tome što se taj dan nudi (ili ne nudi) na tržnicama, cijena je fiksna i iznosi 550 dolara (nešto više od 3 tisuće kuna), a uz neobičnu klopu dobijete i vino koje joj najbolje odgovara. Pa, pogledajmo što su ti luđaci smislili ovaj put!
Pita od morskog ježincaPita od školjaka
Škamp s mravima i školjkama
Jakobove kapice
Sipa “soba” s juhicom od ruže
Listići od jetre ribe fratra
Različiti citrusi s Okinawa ljutim papričicama
Zelene jagode sa sirom
Pasta od slatke cep gljive prekrivena čokoladom
Slatki krumpir sporo kuhan u sirovom šećeru
Desert od slatke riže i sakea
Pečena repa u zelenom umaku
Divlja patka premazana s raži i sojom, sporo pečena na plamenu
Gomoljasto povrće
Fermentirani listovi crnog češnjaka
Sirova lignja
Bundeva prekrivena kelpom i slanim cvjetovima trešnje
Tofu s narezanim lješnjacima
Ohlađeni krastavac i zelene jagode, sake i cvjetovi bosiljka