Lifestyle

Škoti izgubili i svoje nacionalno piće

Aside Banners

Najbolji viski na svijetu po prvi put nije iz Škotske, a novi je prvak potpuno neočekivan

Piše , Objavljeno

Nismo baš toliko poznavatelji viskija da znamo koji su trenutačno najbolji proizvođači, ali vjerojatno bismo bubnuli Škote. I grdo se prevarili!

scotchKako mi u ovim krajevima volimo reći da je burek s mesom, a sve su ostalo pite, takva se paralela otprilike povući i sa scotchom, odnosnom škotskim viskijem koji je s vremenom postao i sinonim za sve ostale viskije te nešto čemu svi drugi proizvođači teže. Dugo su vremena upravo Škoti držali prvo mjesto u svim kategorijama kvalitete, okusa i mirisa, ali izgleda da im je slava udarila u glavu i da su bahato ignorirali konkurenciju. No, ona nije mirovala već se dugo i marljivo radilo na poboljšanju svega onoga što čini dobar viski, a rezultati se napokon vide ove godine.

Na nedavno održanom World Whiskey Bible natjecanju, neslužbenom svjetskom prvenstvu za ovo piće i najutjecajnijem natjecanju takve vrste, tim stručnjaka pod vodstvom velikog meštra Jima Murraya degustirao je oko 4 500 različitih viskija te su naposljetku donijeli odluku da je ovogodišnji prvak japanski Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 koji je dobio fenomenalnih 97,5 od 100 bodova te je označen kao “gotovo nevjerojatna genijalnost“. Ne bi nas čudilo da ovi dalekoistočni majstori rade i bolje bureke od nas, kada smo već spomenuli tu lokalnu poslasticu…

Japanski proizvođači viskija – reportaža:

Murray je za Yamazaki rekao kako se radi o “mirisu izvanredne odvažnosti i završetku laganog, draškajućeg začina“,  Škote je pak pokudio da im treba “mala doza poniznosti kako bi shvatili da nešto nedostaje“. Neke od najslavnijih svjetskih destilara iz Škotske (Ballantine’s, Ardbeg, Johnnie Walker i drugi) nisu se našli niti u prvih pet, a još je veća sramota što su izgubili i naslov najboljeg europskog viskija koji je pak otišao mrskim im Englezima i njihovom Chapter 14 destilare English Whiskey Company, a taj šamar stvarno boli. Inače, suprotno očekivanjima, ovi top viskiji nemaju neke nedostižne cijene, tako da Yamazaki u Velikoj Britaniji možete nabaviti za otprilike 1 000 kuna. Problem je što je proizvedeno samo 18 tisuća boca pa ako vam se pije samo najbolje od najboljeg… požurite!

TAGOVIalkohol japan scotch škotska viski whiskey žestica

Komentiraj