Klopa & Cuga

Samo za najžešće obožavatelje

Aside Banners

Najskuplja čokolada na svijetu košta brdo love, ali navodno vrijedi svake kune

Piše , Objavljeno

Kada ste za komad čokolade spremni dati dobar dio svoje plaće, onda znate uživati u životu i svim sitnicama koje ga čine tako dragocjenim. I tata bi sine, i tata bi…

čoko 1Mi koji smo navikli kupovati industrijski proizvedenu čokoladu i za nju izdvojiti maksimalno 30 kuna teško se mirimo s činjenicom kako zapravo jedemo smeće i kako to s pravom kvalitetom nema previše veze. Kakao se u takvim slasticama vjerojatno nalazi u promilima, a ako ga i ima nešto više, budite sigurni kako se radi o škart robi uzgojenoj na nekoj ogromnoj plantaži bez imalo brige i ljubavi. S druge strane postoji tržište namijenjeno samo najvećim sladokuscima, a na njegovom vrhu stoji To’ak, najskuplja čokolada na svijetu!

čoko

S cijenom od nevjerojatnih 1 800 kuna po komadu čokolade od 42 grama ovo je uistinu nešto najskuplje što u toj kategoriji možete kupiti, a da se ne radi o nekakvim proizvodima sa zlatnim listićima, dijamantima i drugim glupostima. To’ak se proizvodi od rijetkih i iznimno cijenjenih zrna kakaa s obale Ekvadora, gdje se gotovo na licu mjesta fermentiraju i pretvaraju u gustu tekućinu, a svaka se čokolada izrađuje ručno te na kraju sadrži čak 81% kakaa. Od ubiranja ploda do konačnog proizvoda treba poduzeti čak 36 koraka, a u sredinu završenog proizvoda se stavlja jedno zrno duljine između 7 i 8 milimetara. Savršeno.

čoko 2

Znalci kažu kako To’ak ima iznimno intenzivan okus s primjesama višnje, zemlje i cvijeća, a osjećaju se i note sandalovine, karamela, lješnjaka i cvijeta naranče (yeah, right…). Kako ništa ne bi zasmetalo punoći okusa i mirisa, uz čokoladu se dobivaju drvene štipaljke za kušanje (masnoće s prstiju očito reagiraju s čokoladom i kvare okus) i knjižica s mnoštvom zanimljivosti o proizvodu, a sve je zajedno upakirano u kutijicu od španjolskog brijesta, drveta u kojem se odvija i fermentacija zrna kakaa. Zbog kompleksnosti proizvodnje prošle je godine u prodaju pušteno samo 574 komada, a trenutno ih je na lageru još svega 170. Zato požurite dok nije nestalo!

TAGOVIčoko čokolada elita kakao kakaovac najskuplja čokolada slastica to'ak

Komentiraj