Lifestyle

Za golfa duju dušu dalo

Aside Banners

Gotovo milijun kuna za pranje auta?! Ima i toga…

Piše , Objavljeno

Ako imate neki od najskupljih i najluksuznijih automobila na svijetu, sigurno ga nećete prati u lokalnoj autopraonici, već ćete mu priuštiti najekskluzivniji tretman koji postoji.

najskuplja autopraona

Mogli bismo odokativno procijeniti da se vrijednosti automobila na našim cestama kreću u rasponu od 1.000 do 20.000 eura, a samo najveće baje mogu si priuštiti vozila za preko 100 tisućica. No bogataši sa svih krajeva svijeta, koji u garažama drže ljubimce vrijedne i po nekoliko milijuna eura, za detaljno čišćenje će bez problema pljunuti i 150 tisuća dolara, iliti preko 800 tisuća kuna.

Vlasnik tvrtke The Ultimate Shine Car Wash iz škotskog Kirkcaldya, Paul Wilkins, prepoznao je tako ekskluzivno tržište koje do sada gotovo pa i nije postojalo, te je u svoju ponudu standardnog pranja i uređenja automobila, ubacio i opciju koja je dostupna samo onima kojima novci doslovno ispadaju iz džepova. Naravno, činjenica da se nalazi u Kirkcaldyu nije baš primamljiva svjetskim lovašima, tako da će Wilkins osobno otići bilo gdje u svijetu i ‘obaviti posao’. Za 800 tisuća kuna, i bolje mu je…

najskuplja autopraona

No što je to toliko vrijedno u “običnom” pranju automobila, da košta više nego 99% automobila na tržištu? Prvo što Wilkins radi jest dekontaminacija cijelog automobila, uključujući i kotače. Zatim slijedi vrlo detaljno poliranje, koje ponekad traje i po mjesec dana, te jednostavno nema mjesta niti za najmanju nepravilnost. To znači da sa posebnim strojem pređe preko cijele površine automobila i preko stotinu puta, kako bi svaka čestica prašine ili mikro ogrebotina bila uklonjena.

najskuplja autopraona

Sljedeći je korak čišćenje cijelog automobila posebnom alkoholnom otopinom, čime se uklanjaju tragovi masti. Završni korak cijeloga procesa je i onaj koji je najskuplji, a to je voskanje. I to ne bilo kakvim voskom, nego posebnom supstancom zvanom Carnuba vosak, koji se dobiva od najvišeg drveća s tajne lokacije u Brazilu. Cijena jedne ‘mjerice’: nešto više od pola milijuna kuna!

najskuplja autopraona

WIlkins kaže da si ovakvo čišćenje priušte uglavnom bogati kolekcionari, koji svoje vrijedne pokretnine drže u posebnim garažama, s optimalnom mikroklimom i gotovo ih nikada (ako uopće) izvode na cestu, a on prosječno godišnje obavi tri takva čišćenja. Svoje klijente naravno ne želi imenovati, a nama običnim smrtnicima preostaje jedino otići u Brazil i pronaći to prokleto drvo (već su rekli da je najviše, ne može ga biti TOLIKO teško pronaći)!

TAGOVIauto auto praonica automobil bizarno luksuz najskuplje skupo

Komentiraj