Lifestyle

Osmo svjetsko čudo

Aside Banners

Najvećom IndieGoGo kampanjom u povijesti skupljaju pare za izgradnju pravog Minas Tiritha

Piše , Objavljeno

Glavni grad kraljevstva Gondor nas je osvojio u trilogiji Gospodar prstenova, a skupina vizionara (ili luđaka) sada planira izgraditi njegovu vjernu repliku!

minas 2Visok preko 300 metara i širine od otprilike jednog kilometra, Minas Tirith je epska utvrda i glavni grad kraljevstva Gondor, naizgled neosvojivi div čije bijele zgrade, dvorovi i zidine izazivaju divljenje, ali i strahopoštovanje. J.R.R. Tolkien ga je u svojim djelima zamislio kao posljednje uporište protiv sila zla, a Peter Jackson ga je u filmovima prikazao bolje nego što smo to ikada mogli zamisliti. No, koliko god to lijepo izgledalo u knjigama i na velikom ekranu, fanovima je i dalje ostao onaj gorak okus u ustima zbog saznanja kako nikada neće moći kročiti njegovim uskim ulicama i jesti prasetinu s cherry rajčicama na njegovim prostranim terasama. Ima li šanse da se to ipak dogodi?

Sudeći po nedavno započetoj kampanji na IndieGoGo servisu, to je svakako san koji se može ostvariti, ali vjerojatno je kako do toga ipak neće doći. Naime, skupina fanova, inženjera i arhitekata pokušava skupiti dovoljno novca za izgradnju pravog Minas Tiritha i to na jugu Engleske, a za to im treba ogromnih 1,85 milijardi funti (oko 20 milijardi kuna). Dakako, radi se o najvećoj kampanji u povijesti ove crowdfunding stranice, ali sa žaljenjem moramo ustanoviti kako su nakon nešto više od dva tjedna uspjeli skupiti svega 80-ak tisuća funti, što nikako ne obećava. Istina, kampanja je postala viralna i svi vrlo rado pričaju o njoj, ali malo tko će stvarno dati neku lovu. Šteta, jer u slučaju da propadne, lova se ionako vraća onima koji su ju već uložili, tako da nekog pravog gubitka i nema…

minas 3

Inače, u nekom bizarnom alternativnom svemiru gdje bi Bill Gates, kakav arapski princ ili neki drugi lovaš pljunuli bijednih par milijardi dolara od svog ogromnog bogatstva, Minas Tirith bi postao najveća turistička atrakcija na svijetu, ali i stambeno-poslovni kompleks (već vidimo nekoliko Konzuma na strateškim pozicijama, pokoji kiosk Tiska i  par kokičara i ekipe koja prodaje “autentičke” kineske suvenire), potpuno samodostatan za život. Smještaj bi se temeljio na kategorizaciji po rangu (od 1 do 5), kvaliteti (od 2 do 5 zvjezdica) i broju spavaćih soba (od 1 do 4), a stan najmanjeg ranga i kvalitete s jednom spavaćom sobom bi koštao oko 4 milijuna kuna dok bi za najskuplje trebalo skupiti oko 20 milijuna kuna. Ta lova ne kupuje nekretninu već ju njome iznajmljujete na jedno stoljeće, a da sve ide po planu, prvi bi se stanari mogli useliti već 2023. godine. Mogli, ali neće… Barem dok ne polete prve svinje, a Hrvatska napokon “za istač” ne izađe iz recesije!

TAGOVIcrowdfunding gospodar prstenova indiegogo J.R.R.Tolkien kampanja Lord of the Rings minas tirith peter jackson

Komentiraj