Lifestyle

nap time!

Aside Banners

Nap time: trebaš li spavati popodne, kada i koliko?

Piše , Objavljeno

Kraj radnog vremena samo što nije i vremenski razmak između svakog tvog zijevanja je na 3 i pol minute. Znaš točno koliko minuta još imaš prije nego ustaneš iz stolice i zaputiš se kući. U međuvremenu otkazuješ dogovor koji si optimistično zakazao jutros dok si još bio u naletu energije. Sada jedino što želiš je mjesto na kojemu ćeš moći zatvoriti oči na duže od 3 minute bez da te itko osuđujuće gleda. Treba ti popodnevni spavanac.

Vrste popodnevnih spavanaca – koliko sna ti zapravo treba?

Popodnevni odmor zna biti zeznuta stvar. U jednom trenutku se samo želimo na 5 minuta ispružiti na kauč, u drugom trenutku se budimo 3 sata kasnije ne znajući tko smo ni gdje smo. Najčešće panično shvatimo kako je jutro i kasnimo na posao te pojurimo prema wc-u kako bi u posljednji trenutak shvatili da je vani zapravo noć i da upravo počinje Dnevnik na televiziji.

Takav spavanac nije dobar jer onda si se doveo u situaciju gdje ne možeš zaspati do 3 ujutro i taman ćeš utonuti u dubok san nekoliko trenutaka prije nego se trebaš probuditi za novi radni dan. Znati dozirati popodnevni san nije nimalo lak zadatak jer najmanje što želiš je da te iz njega budi alarm. Ali nekada je to jedino rješenje kako si ne bi kompletno zeznuo i ovaj i sljedeći dan. Ako želite odmoriti popodne, trebali biste izabrati jedan od ova dva odmora, ovisno koliko ste umorni i koliko vremena imate.

15140334-image-crop-500x450-1569948758-728-ca0ba302ac-1570703520

10 – 20 minuta dug spavanac

Spavanac poznat i kao power nap najbolji je izbor u sredini dana kad osjećate umor, ali pred sobom imate još obaveza. Prema studiji Nacionalne zaklade spavanja, 20-minutno drijemanje pomaže poboljšati koncentraciju, raspoloženje i daje dodatnu energiju za sljedećih nekoliko sati. Budući da se radi o kratkom vremenu, možda ga možete obaviti i na poslu, ukoliko je baš nužno i ukoliko imate prostor gdje to možete učiniti u privatnosti. Bitno je samo da vas tijekom tih 15-ak minuta ne ometaju nikakvi vanjski podražaji. Ovo je razdoblje prije nego naš mozak utone u duboku fazu sna koju nije dobro prekinuti jer se onda osjećamo još gore nego prije spavanja. 15 minuta je sasvim dovoljno da vratite nekih 20-ak posto energije.

90 minuta dug spavanac

Ako želite i trebate odspavati duže od 20-ak minuta, onda je bitno da to ne bude kraće od 90 minuta, a ne bi trebalo biti ni duže. 90 minuta je savršeno razdoblje u kojem se mozak ima vremena kvalitetno odmoriti. Odmor od sat i pol tijekom dana preporučuje čak i NASA! To je iz razloga što u 90 minuta ispunimo kompletan ciklus spavanja i probudimo se osjećajući odmorni, dok ako se probudimo nakon 30 minuta ili sat vremena ćemo se osjećati dezorijentirano i umornije nego prije. Smatra se da san od 90 minuta pozitivno utječe na memoriju i kreativnost te se zato preporučuje kada pokušavate svirati novi instrument ili učite novi jezik. Odspavajte nakon lekcije i kada se probudite ponovite što ste naučili- bolje ćete zapamtiti.

A kada se samo sjetimo razdoblja kada smo plakali jer bi nam mama rekla da moramo spavati popodne…Oh, blesave li djece.

TAGOVIodmor popodnevni san