Klopa & Cuga

Mamurluku je odbrojeno?

Aside Banners

Napokon! Napravili pivo koje ne uzrokuje mamurluk

Piše , Objavljeno

Svi koji su barem jednom u životu imali prilike popiti (pre)velike količine piva, znaju kakav ih je raspad sistema dočekao idućeg jutra. No, pivski je mamurluk možda stvar prošlosti!

mamurluk

Ljudska ljubav prema alkoholu je poznata od pamtivijeka, a isto je tako ‘slavna’ i neumjerenost u istom. Popit’ samo jednu ili dvije pive u dobrom društvu je gotovo pa nemoguća misija, a kada jedna počne zvati drugu, znate da vas idućeg jutra očekuje pakleno triježnjenje. Ipak, do tada ste već smazali par komada i iskreno vas zaboli ona stvar što će se dogoditi kada se probudite.

A onda, šok i nevjerica! Pulsiranje u glavi, osjećaj kao da vam netko klinom probija mozak, mučnina, slabost… Da, još ste jedna od mnogih žrtava ‘tihog ubojice’ i glavnog neprijatelja svakoga alkoholofila: pivskog mamurluka. Uzroci ovakvog raspada sistema su mnogobrojni (ovaj video bi mogao malo bolje pojasniti neke stvari), a jedan od glavnih je i gubitak, za tijelo iznimno važnih, elektrolita – kalcija, natrija, kalija, magnezija i drugih.

mamurluk

Naime, kada riješimo pola gajbe pive, iliti 5-6 litara tekućine, ostanemo bez mnoštva tih bitnih minerala, te tijelo ulazi u stadij neravnoteže, u narodu bolje poznatiji kao “neću nikada više piti, majke mi, evo reži mi ruku ako ikada dotaknem čašu alkohola” sindrom. Nemojte lagati da vam se to nikada nije dogodilo, jer znamo da je!

Znanstvenici su se mislili i mislili, što učiniti po pitanju tih prokletih elektrolita, te se naposljetku dosjetili genijalne ideje: napraviti pivo s znatno većim udjelom elektolita! Ne kaže se uzalud da su najbolja rješenja uvijek ona nadohvat ruke. Australski su znanstvenici s Instituta Griffith Health tako proizveli prvo rehidratirajuće pivo, dodajući mu bitne minerale, te ga u osnovi čineći energetskim napitom (poput Gatoradea) s okusom pive.

Proveden je i odgovarajući eksperiment, u kojem su ispitanicima, nakon iscrpne tjelovježbe, dali da popiju četiri ovakve nabrijane pive. Rezultati su pokazali da je hidratacija poboljšana za otprilike trećinu, što je itekako ohrabrujući podatak koji ipak ostavlja još mnogo mjesta za napredak.

Pravi pivopije pak tvrde da je pivski mamurluk dio cijelog tog rituala i da se bez njega jednostavno ne može, te da ‘curice’ već imaju svoje piće, i to u vidu light pive. No nema razloga za brigu (ili veselje, kako na to gledate), jer elektrolitsko pivo nećemo tako skoro vidjeti na policama lokalnih nam dućana i birtija, te će vjerojatno tek neke buduće generacije živjeti u svijetu bez rata, gladi i mamurluka…

mamurluk

PS: A ti ‘znanstvenici’ neka znaju da smo ih prokljuvili, te da njihov plan idiokratizacije neće uspjeti!

TAGOVIelektroliti mamurluk pijanstvo pivo

Komentiraj