Lifestyle

motivacija ponedjeljkom

Aside Banners

Naše audio-vizualne preporuke pomoću kojih ćeš iz teretane izaći ne samo ljepši, već i pametniji

Piše , Objavljeno

Fotografija: Mladen Zivkovic, Shutterstock

Bez omiljene muzičke playliste ni ne pomišljamo na trčanje, ali trčanje na traci u teretani pruža nam puno više mogućnosti za konzumiranje različitog audio – vizualnog sadržaja, osim same glazbe. Zašto ne ubiti dvije muhe jednim udarcem i učiniti vrijeme u teretani i ugodnim i korisnim (za sve one poput nas koji ne smatraju sam odlazak u teretanu ugodnim, već nužnim).

Kako bi ti vrijeme na traci proletilo i kako bi se pritom dodatno motivirao i naučio nešto novo, donosimo ti različite sadržaje u različitim formatima, od Netflixa do podcasta, nakon kojih ćeš iz teretane izaći ne samo ljepši, već i pametniji!

Netflix

Netflix ima  mogućnost super jednostavnog i brzog skidanja čitavog svog sadržaja što je super opcija u situacijama višesatnih putovanja ili kada ste iz nekog razloga negdje gdje nemate pristup internetu. Također dobro dođe u teretanama gdje wifi-ja nema ili je toliko loš da se na njemu ne isplati ni pokušavati nešto gledati.

Idesh preporuka: Budući da smo rekli kako želimo da iz teretane izađeš i nešto pametniji, a ne samo ljepši, izdvojit ćemo dokumentarnu seriju Explained.  Explained je dokumentarac koji obrađuje različite teme i moderne fenomene, te odgovara na neka velika pitanja današnjice. Dokumentarac ima dvije sezone, a možete birati najrazličitije teme, od manipulacije genima, kriptovaluta, monogamije, političke korektnosti pa sve do pitanja – Možemo li živjeti vječno?

Serija na IMDB-u ima ocjenu 7,9, a volimo je jer nas na jednostavan i zanimljiv način u 20 minuta (što je savršeno vrijeme za zagrijati se na traci ) upoznaje s različitim temama o kojima možda nismo ni razmišljali niti previše znali. Tip: ukoliko o nekoj temi već imate opširnije znanje, u ovih 20 minuta vjerojatno nećete naučiti ništa novo jer je emisija više osmišljena na objašnjavanje fenomena nekome tko o temi ne zna puno. No, ako vas zanimaju stvari o kojima do sada niste puno razmišljali, Explained će u 20 minuta napraviti odličan posao.

Audio knjiga

Audio knjige promijenile su način na koji ljudi čitaju to jest konzumiraju knjige. Dok je nekada čitanje zahtijevalo određeno slobodno vrijeme u kojem se možemo posvetiti listanju stranica i vizualnom upijanju sadržaja, audio knjige nam omogućavaju konzumaciju knjiga i dok obavljamo nešto drugo – vozimo, čekamo u redu ili, u našem slučaju, trčimo na traci.

Idesh preporuka: What I Talk About When I Talk About Running, Haruki Murakami

5103r6tnGDL._SL500_

Možda inspiraciju za trčanje niste očekivali od  ovog poznatog japanskog romanopisca, ali Murakami je osim po pisanju fikcije poznat po još nečemu – svojoj ljubavi prema trčanju. Već više od dva desetljeća ovaj pisac svaki dan trči 10 km, a otrčao je i 23 maratona diljem svijeta.

“Trčim kako bih postigao prazninu”, kaže, „ne razmišljajući ni o čemu, već plivajući u nostalgičnoj tišini“. Murakami objašnjava kako ga je trčanje bez prestanka više od 20 godina ojačalo, i fizički i emotivno, što je pretočio i u ovo djelo koje vam može poslužiti ne samo kao motivacija da izdržite još jedno trčanje već i kao inspiracija koja će vam pomoći da se u trčanje zaljubite, jednako kao Murakami.

TED talk

Teretane su savršeno mjesto za poslušati koji dobar motivacijski ili pep talk koji nam, budimo iskreni, svima s vremena na vrijeme treba. Format od 20 minuta idealan je za odraditi jedan cardio, a ovo je naša TED preporuka.

Idesh preporuka: Why I’m Done Being “Man Enough”, Justin Baldoni

Možda ga se sjećate iz serije Jane the Virgin, a možda vam je poznat s Instagrama, no najvjerojatnije vam nije poznat uopće. Bez obzira na to, smatram da bi svaki muškarac trebao čuti što ovaj mlad, pametan i iznimno senzibilan čovjek ima za reći. Justin je aktivist protiv seksizma i poziva muškarce da preuzmu dužnosti koje su se nekoć smatrale rezerviranim samo za žene i majke. Također se ne boji plakati, imati mekšu stranu ili jednostavno – biti ono što je. Ovaj TED razgovor potaknut će vas da postanete stvarni sa sobom – i kako on to kaže: budete dovoljno jaki da budete osjetljivi. Ne samo da će vam pomoći da prihvatite svoje stvarnosti, već ćete nakon slušanja poželjeti biti bolji partner, prijatelj, sin i generalno -čovjek.

Podcast

Podcast je savršen format za konzumaciju čak i ako peglaš vlastiti mobilni internet jer nije prevelik, nosi hrpu informacija. Možeš ih doživjeti kao radio emisije na zahtjev ako ne znaš što su – i ima ih brdo. Stručnjaci ih rade, TV ličnosti ih rade, sportaši ih rade, o gotovo svakoj temi možeš pronaći podcast.

Gotovo smo sigurni da već po defaultu imaš aplikaciju za podcaste u mobitelu, a ako i nemaš – jednostavno upisivanje “podcast” u tražilicu app storea će ti predložiti najpopularnije. Mi preporučamo Pocket Casts koji je već dugo naš izbor, a posljednjih nekoliko mjeseci je i besplatan. Možeš podcaste pronaći i na Youtubeu čak, ali preporučamo audioformate koje možeš slušati u podcast klijentima.

Idesh preporuka: The Tim Ferriss Show

Dok će ti gotovo svaki muškarac vjerojatno prvo preporučiti podcast Joe Rogana, mi nećemo baš iz tog razloga. To već znaš, a sudeći po likovima koji gledaju Youtube verziju u tramvaju – Joe Roganova vojska je posvuda. Mi ćemo predložiti drugog mainstream lika, Tima Ferrissa, autora knjiga 4-hour work week, 4-hour chef i 4 hour body, Tribe of Mentors i Tools of Titans, ali i uistinu zanimljivog čovjeka kojem je životna misija postati što bolji čovjek na svakom polju djelovanja. Teme su široke – od produktivnosti preko prehrane do spavanja, a svakim novim podcastom širimo vidike.

Za lagani početak preporučamo intervju s vječnim Schwarzeneggerom.

 

 

 

 

TAGOVIaudio knjige Netflix podcast ted talk teretana trčanje