Klopa & Cuga

Dobro je znati

Aside Banners

Naučite kako ne pogriješiti kada jedete u restoranima različitih zemalja svijeta

Piše , Objavljeno

Ako ste mislili da cijeli svijet jede na isti (balkanski) način, varate se, a neke od naših navika bi u stranim zemljama mogle biti velika uvreda. Zato bacite oko na ove simpatične infografike!

hrana

Vjerovali ili ne, u restoranima različitih zemalja svijeta se jede na drugačiji način, te ne postoji nekakav univerzalni ‘objedni bonton’. Dok kod nas naručite što hoćete i kako hoćete, na stolu dobijete masu klasičnih začina i svoju hranu možete jesti kako želite, te na kraju platiti s izdašnom napojnicom ili bez nje, u nekim bi se državama svijeta mogli jako naljutiti ako neke od tih stvari napravite “po vlastitom nahođenju“. Tako se u Portugalu smatra uvredom ako tražite sol i papar (jer kuhar valjda zna koliko treba začiniti SVOJE jelo), dok će vas u Japanu davanje napojnice bilo koje vrste koštati oštrih pogleda i vjerojatnog vječnog izgona iz restorana u kojem ste se upravo najeli. Ne, nije šala… izgleda da Japanci stvarno ne vole kad im netko daje napojnice!

Ruku na srce, u današnje vrijeme masovnog turizma i općeg gubitka nekih osnova bontona, rijetko će vam tko uistinu zamjeriti na vašem autohtonom ponašanju za stolom, dok god na kraju izvadite zelembaće i platite, ali nije loše zapamtiti neke od ovih sitnica koje preporuča ekipa s Foodbeasta (iako su, sudeći po komentarima, mnoga od ovih pravila praktički izumrla). Oni su kroz simpatične infografike pokazali nekoliko najčešćih pravila prilikom objedovanja u restoranima različitih zemalja svijeta, a bilo bi zanimljivo vidjeti i što misle o našem malom kutku svemira.

Thailand-Etiquette portugal-dining-ettiquete Japan-Etiquette Italy-Etiquette India-Etiquette France-Etiquette China-Etiquette

Izvor infografike: restaurantchoice.co.uk

TAGOVIbonton diljem svijeta hrana japanska kuhinja kuhinja restoran talijanska kuhinja zdrava hrana

Komentiraj