Lifestyle

kao beba reptila

Aside Banners

Nemaš klimu? Evo 10 načina kako preživjeti spavanje ljeti

Piše , Objavljeno

Bez obzira jesi li student koji si ne može priuštiti klimu ili podstanar koji baš ne smije bušiti stan koji nije njegov ili jednostavno ne želiš potrošiti keš na nešto što ti treba samo nekoliko mjesec-dva u godini – nemaš klimu.

Pripremi se da sa sadašnjim stanjem svijeta temperature rastu, drveća je manje, efekt staklenika je sve veći i vrijeme je luđe nego ikad. Sjećamo se da smo nosili jesenske jakne prije svega par tjedana, a sada se ne možemo dovoljno skinuti da nam bude ugodno na ovim paklenim temperaturama.

Dosadilo ti je buditi se u lokvama znoja? Nemaš više snage ni vremena, a ni deterdženta toliko prati posteljinu? Kako preživjeti onda ovo ljeto i pošteno se naspavati.

Ovi recepti se ponavljaju na sve strane, ali baš kao i s mršavljenjem – vrlo je jednostavno, samo moraš nešto od toga i stvarno poduzeti, a ne odmahnuti rukom na sve i nadati se da će ti u krilo pasti neko genijalno rješenje koje ne zahtijeva montažera klima uređaja i vanjsku jedinicu od sto kilograma.

Ako su bake i djedovi mogli preživljavati nepodnošljive vrućine – možemo i mi.

Čitaj dalje.

1. Pamuk

Ne želiš spavati na ničemu što nije pamuk. Sjećaš se one epizode Seinfelda kad je George Constanza radio za New York Yankeese pa im je riješio dresove od pamuke, a oni su bili sretni, opušteni i prozračeni pa su rasturili protivnike pa je George bio junak? Ovo je ista situacija. Ako želiš pobjeđivati, budi kao George Constanza. Bar ovaj put. Doduše – nastavak priče ide da su im se dresovi skupili u idućem pranju i da su izgubili žešće, ali to nema veze s tobom, nisi profesionalan igrač baseballa iz igrane serije.

2. Zamrzivač ti je frend

.

Zvuči glupo, ali stavi plahte ili barem jastučnice u zamrzivač na par minuta prije spavanja. Zašto imati jastuk samo s jednom hladnom stranom, kad može biti cijeli hladan? Svaki stupanj manje je super, ovo ti je prilika da si pomogneš. I naravno, prvo stavi tekstile u plastičnu vrećicu za svaki slučaj.

3. Lezi u mokro

Stari Egipćani su namakali tekstile uključene u spavanje. Smoči plahte ili ručnike hladnom vodom i pokrij se. Naravno, stavi ispod svega i neki veliki ručnik da ne natopiš madrac.

4. Pidžama ili ne?

A ono… Morate sami odlučiti. Golotinja u snu nekom pomaže, nekom ne. Mi volimo imati neke slojeve po sebi da… pričekaj na grozan zaključaj… upija znoj. Ti slojevi moraju biti od prirodnih materijala, prozračni i široki.

5. Napravi svoju klimu

.

Ovo je recept koji vidimo uvijek i svuda, ali nitko se ne potrudi da odradi ovaj vrlo jednostavan izum u svojoj kući. Trebaš ventilator, tepsiju i hrpu leda. Tepsiju ispunjenu ledom stavi ispred ventilatora i to ti je to. Možeš i remiksirati ovaj recept – smrzni nekoliko boca vode i stavi ih ispred ventilatora. Kako se led otapa, na vanjskim stijenkama boce se skuplja voda koju će ventilator bacati u željenom smjeru. Nemoj ove recepte blizu elektronike baš, za svaki slučaj. ALI FUNKCIONIRA!

6. Led u žilama

.

Ako se trebaš brzo ohladiti, sve što trebaš je staviti nešto hladno na mjestima kroz koje prolaze glavne sastavnice krvožilnog sustava – što će reći: vrat, zglobovi, lakat, prepone (malo ne bismo na tu stranu) i gležnjevi. Možeš led, možeš namočeni ručnik koji je neko vrijeme proveo u zamrzivaču.

7. Spavaj solo

.

Okej, ako si lik koji pegla World of Tanks u nadi da će se obogatiti na taj način, vjerojatno i spavaš solo (ili uopće ne spavaš), ali ako si u bilo kakvoj vezi – nema spoonanja tijekom ljetnih mjeseci. Iiii nemojte da vam veza trpi zbog tog, pronađite drugo vrijeme za bivanje cuddly i touchy-feely. Spavanje ljeti je dovoljno zeznuto i bez još jednog tjelesnog radijatora pored sebe.

.

8. Pij vode

I tijekom dana i prije spavanja. Podebljaj onih “8 čaša dnevno” jer se ljeti puno više znojiš, a pogotovo ako je tu i neka fizička aktivnost. Popij čašu vode prije spavanja jer ćeš se sigurno znojiti i ne želiš umrijeti od osušenosti, a i nemoj pretjerati jer nema potrebe za trčanjem na WC usred noći, paljenjem svjetla i razbuđivanjem. Ipak je ovo članak za spavanje ljeti!

.
9. Hladan tuš

Hladan tuš je inače pojam koji nema ugodno značenje, svi ga se boje, ali ljeti prije spavanja trebaš hladan tuš. Ne prehladan, da tijelo ne bi ubacilo u survival mode i podiglo unutarnju temperaturu. Ugodan, za stupanj-dva hladniji od “mlako” settinga.

10. Spavaj na podu

Hladan zrak je teži od toplog pa se zadržava u donjim predijelima prostorija. Ovo će možda biti drastično i smiješno nekom, ne moraš priznati uopće da to radiš, ali učini si uslugu i probaj na podu odradit nekoliko noći. To spavanje ti je nekako i zdravije jer nećeš utonuti u madrac već ćeš se okretati od dobre neudobnosti – što je dobro za leđa i mišiće. Ipak je to nešto aktivniji oblik spavanja, a i tijelo ti je tako građeno da će zrak uvijek imati prostora negdje proći. Za razliku od madraca.

Imaš kakav savjet za nas koji smo zaboravili navesti? I ne, nećemo kupiti klimu ako baš ne bude gorilo.

TAGOVIbez klime kako preživjeti ljeto klima ljetne vrućina ljeto spavanje ljeti visoke temperature