Lifestyle

Cvrčci ispod peke

Aside Banners

Nije nam drago, ali kukci su hranjiviji od govedine, svinjetine i piletine

Piše , Objavljeno

Sve su češće priče o prednostima ishrane kukcima nasuprot klasičnom mesu, a novi adut ovakvih trendova je svakako i nutritivna vrijednost ovih neobičnih namirnica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABliži nam se doba kada ćemo u trgovinama i na tržnicama uz svježu piletinu, govedinu i svinjetinu imati i cvrčke, skakavce, žohare i ličinke, a koliko nam god ta pomisao bila strana i pomalo jeziva, možda i ne bi bila najgora stvar na svijetu. Sama logika nalaže da je za planetu i život na njoj mnogo bolje i ekonomičnije iskorištavati njezino izobilje relativno jeftinih i rentabilnih kukaca, koje u tom pogledu uistinu ne možemo uspoređivati s troškovima uzgoja domaćih životinja i godinama koje su potrebne da se one ugoje toliko da mogu doći u naše tave i na naš stol. Pravo je pitanje zapravo koliko je ishrana bazirana na mesu insekata uistinu hranjiva?

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu su tako obavili lavovsko istraživanje u usporedbi nutritivne vrijednosti kukaca (cvrčak, pčela medarica, dudov svilac, brašnar, gusjenica mopane kukca, palmin žižak) i klasičnog mesa domaćih životinja (govedina, piletina, svinjetina, goveđe iznutrice, pileće iznutrice i svinjske iznutrice) i to po dva standardna modela: Ofcom i Nutrient Value Score. Oba se temelje na ljestvici od 0 do 100 odnosno 0 do 5 te svakoj od pripadajućih faktora daju određeni broj bodova, a razlika je u tome što Ofcom u obzir uzima količinu kalorija, nitrata, zasićenih masti i šećera u 100 grama, dok NVS gleda količinu energije, zasićenih masti, proteina, vitamina i kalcija.

graf 1 graf 2

Rezultati za Ofcom su tako pokazali kako sve ove namirnice imaju otprilike jednak indeks, s tim da malu prednost ipak ima meso domaćih životinja. S druge je strane NVS pokazao kako su kukci poprilično hranjiviji od domaćih životinja, s cvrčcima i pčelama medaricama koje totalno rasturaju. Pokazalo se također da goveđe meso ima manju nutritivnu vrijednost od bilo kojeg testiranog kukca što je svakako dobro znati kada se odlučimo odreći crvenog mesa. Žao nam je pčelice, ali izgleda kako vam najveći problem ipak nisu paraziti i neobjašnjivo izumiranje…

TAGOVIhrana hranjivost kukci nutritivno piletina svinjetina teletina

Komentiraj