Lifestyle

Hvala mama i tata!

Aside Banners

Nije sve zbog cuge: Za žestoki mamurluk dijelom su krivi i naši starci!

Piše , Objavljeno

Znanost nas je još jednom obradovala nekim novim saznanjima o tome kako alkohol možda uopće nije krivac teškom mamurluku… krivi su naši starci!

geneticsKada se govori o kvalitetnom pijančevanju, bez jednako mučnog mamurluka jednostavno ne ide. Ipak, neke od nas posljedice pretjerivanja u alkoholu pogađaju znatno jače nego druge, a do sada smo to uglavnom pripisivali vlastitim fizičkim karakteristikama i određenim faktorima iz okoline, poput vrsta i količine popijene cuge, ambijenta, kakvoće zraka i sličnog. No dva su velika istraživanja provedena u periodu od proteklih 40-ak godina pokazala kako iza teške glavobolje, riganja i svima nam dobro poznatog osjećaja kao da nas je pregazio vlak možda stoji i genetika!

Prvo je istraživanje o odnosu genetike i pijančevanja provedeno još 1972. godine na oko 13 tisuća ispitanika, mahom jednojajčanih i dvojajčanih sredovječnih muških bijelih blizanaca koji su morali odgovarati na pitanja o konzumaciji alkohola i mamurluku. Rezultati su pokazali da je kod čak 50% njih primijećena nasljedna osobina alkoholizma, a 55% ispitanika je pokazalo nasljedne osobine teškog mamurluka, to jest upravo je taj postotak blizanaca na zadana pitanja odgovarao na jednak ili vrlo sličan način.

alkohol

Ipak, ovo se istraživanje pokazalo iznimno manjkavim, prvenstveno zbog loše postavljenih i nespecifičnih pitanja te činjenice da su svi ispitanici bili jednake demografske skupine. Zato je provedena druga studija na uzorku od oko 4 500 dobrovoljaca (također jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca), a rezultati su pokazali kako se kod 45% muških i 40% ženskih ispitanika s mamurlukom mogu povezati upravo nasljedne osobine te da čak 43% ispitanika izostanak bilo kakvog mamurluka možda duguje upravo genetici. Jasno je stoga da određena povezanost postoji, a kako točno genetika utječe na mamurluk još uvijek nam nije poznato. Ako ste pak u ovoj grupi s posljedicama teškog mamurluka, ne proklinjite svoju kletu sudbu već se sjetite i druge strane medalje: oni koji drugi dan ne osjećaju posljedice alkoholiziranja imaju daleko veću sklonost teškom alkoholizmu! Izgleda kako se priroda još jednom pobrinula da sve bude u ravnoteži…

TAGOVIalkohol cuga glavobolja izlasci jutro poslije mamurluk mladost muka

Komentiraj