Lifestyle

nije mi bed

Aside Banners

‘Nisam ni ja bio siguran kako se brinuti za kožu lica’ – evo kako izgledati mlado kao Pharrell i Beckham zauvijek

Piše , Objavljeno

Brate,

možda naiđeš na otpor i ismijavanje. Ponajviše zbog stereotipa, ali i nekreativnosti koja bude kanalizirana kroz ovakve reklame koje izgledaju kao loš pornić s nedovoljno muževnim likom koji bi volio biti muževan.

.

Ali…

Ako se ne brineš za svoje lice, ne znaš što propuštaš.

Mi u uredu smo zakačeni za rituale. Koliko god to hipsterski zvučalo. Ne, ne ulazimo u ured istom nogom svaki put i ne okrećemo se u uredskoj stolici određen broj puta prije nego prionemo na posao. Volimo metode u ritualima. Meljemo si sami kavu, važemo zrna, mjerimo temperaturu vode. Imamo osjećaj da možemo raspoznati razliku između te naše kave i mljevene turske koju netko od kolega samo nabaca u džezvu, ali osjećaj je lijep. Fokusiramo se na jednu stvar i osjećaj je dobar. Osjećamo se da radimo nešto ZA SEBE. Što je rijetkost u vremenu kad trčimo na sve strane.

kava coffee

Donedavno je jedini proizvod za lice koji sam koristio – tekući sapun za ruke. Grozno, znam. Žene se zgražaju nad grijesima, većina muškaraca si misli “koja žena od lika” ili barem “šta lice se pere s nečim osim s vodom?”.

Počelo je sa sapunom za facu. Htio sam se umiti pošteno, ne s dva prsta kao prvih 30 godina svog života. Možda me trideseta lupila, nemam pojma. I da se ne lažemo, prvi put sam kod cure uzimao njen sapun (i skužio da je to sasvim u redu) i shvatio da je to sasvim pristojna praksa. Sapun za lice je blaži od ostalih sapuna jer ti je koža na licu drukčija od kože na ostalim dijelovima tijela, osjetljivija je i – tanja. Pazi na nju!

Landon Donovan, jedan od najboljih nogometaša SAD-a u povijesti zna znanje. Okej, vjerojatno je pročitao zadani scenarij, ali je istina sve.

.

Kako je došlo do ostalih koraka i kupnje vlastitih preparata?

Gledao sam The Shop – HBO emisiju gdje LeBron James s gostima sjedi u brijačnici i priča o apsolutno svemu. Travis Scott je priznao Pharrellu kako je i sam guglao “kako Pharrell ostaje tako mlad” i “Pharrellova briga za kožu”.

.

Kaže Pharrell, inače super kul i kreativan lik, sve što radi je “exfoliate like a maniac”. Na hrvatskom (i to groznom poengleženom hrvaškom) – piling.

To je idući korak. Kupio sam sapun za piling. S nekim zrncima, šta ti ja znam, nisam stručnjak.

Piling = uklanjanje mrtvih stanica kože koja začepljuje pore, otpadaju kad ne treba (prilikom brijanja ti mikrozačepljuju prostor između britvica), a ne daju svježoj, silky smooth koži da diše.

Možeš fizički ukloniti te stare kožne stanice, a možeš i kemijski. Fizički je s četkama i tkaninama za pranje, ali to je uglavnom pregrubo pa evo, ako ćeš slušati lika sa svega par mjeseci iskustva – uzmi si nešto što će kemijskim supstancama rastvoriti te stanice kože koje ti više ne trebaju i koje ćeš ukloniti ispiranjem.

Nemoj trljati pregrubo ako dolazi sa zrncima, napravit ćeš više štete nego koristi. Nježno isperi i lagano prebriši.

I nakon mjesec dana pilinga sam skužio sam, a i rečeno mi je da pilingom kožu rješavaš vlažnosti te da je mladu kožu potrebno nahraniti – ponajprije hidratantnom kremom, odmah nakon pilinga. Imaš osjećaj da stvarno radiš nešto za sebe. Imam novi ritual koji me ne veseli toliko, ali mi nekoliko minuta u danu potpuno zaokupi mozak i ne mislim na ništa drugo – što je dobra stvar kada mi se većinu dana slijevaju samo informacije u mozak, bez ikakve pauze.

Tako sam od lika s nula preparata došao do lika s tri preparata. Reklamirati proizvode neću, ali u bilo kojem dm-u, Bipi ili Mulleru možeš pronaći nešto za sebe.

Počeo sam sa sapunom za lice, sapunom za piling i hidratantnom kremom, mislim da ću se neko vrijeme tu zadržati.

Koža mi izgleda mlađe i svježije, nije placebo kao možda ona ručno smljevena kava iz prvog paragrafa. U posljednjih par mjeseci nisam dobio nijedan prištić ili bilo što na koži što mi se ne sviđa, ali djelomičan uspjeh pripisujem i prehrani koja je zdravija u posljednjih nekoliko mjeseci. Ljudi primijete razliku, a najvažnije od svega – skužim ju i ja. Faca mi se osjeća lakše, kao da s nje skidam teret cijelog dana, a u ubrzanom svijetu mi to jako puno znači.

Uostalom – ne briješ se više sjekirama nego biraš bolje britvice, bolje pjene, bolje after-shave preparate pa je valjda okej i da ostatku lica po kojem ne rastu dlake pokloniš malo pažnje.

Screenshot_32

I počeo sam priznavati ljudima da se brinem za kožu svoje face, očekivao sam začuđene poglede i oštre kritike, ali žene su me pohvalile. A muški prijatelji? Neki od njih su, potaknuti mojim priznanjem, priznali da i oni rade nešto slično dok su se oni drugi značajno zainteresirali za moj novi ritual.

Ne želim biti novi Pharrell ili novi Beckham, ali želim zdravu kožu lica još jako dugo i ne mislim da je nekakva medalja časti umivanje razrjeđivačem i brisanje lica šmirgl-papirom. Ne dajte zastarjelim svjetonazorima da vam diktiraju način života, pogotovo ako možete laganim izmjenama poboljšati njegovu kvalitetu. I fizički i psihički.

Samo nemoj šerati na Instagram Stories što radiš, maske za lice ovo-ono. Overshareanje je problem. Ne moraju baš svi znati što radiš. Neka si razbijaju glavu zašto izgledaš dobro.

TAGOVIbriga za kožu za muškarce koža lica lifestyle muškarci piling skin care