Lifestyle

King's Landing nam je blizu!

Aside Banners

Od Dubrovnika do Islanda: Gdje je sve sniman Game of Thrones serijal

Piše , Objavljeno

Od Westerosa, preko King’s Landinga, pa sve do Essosa, svijet Game of Thronesa nudi cijeli niz fascinantnih lokacija. No gdje se one nalaze u stvarnom životu?

igre prijestolja

Sjećate se one serije, za kojom su svi bili ludi prije pola godine, a sada čuči u nekom kutku, sasvim sama i zaboravljena, dok Breaking Bad i Walter White dobivaju svu slavu? Game of Thrones se zvala, zar ne? Da, da… Eto, čak je i HRT nekom čudnom magijom uspio otkupiti prava, te ponovno možemo gledati dogodovštine Starkovih i Lanistera, te se praviti da ne znamo koji će sve likovi u kasnijim nastavcima ostati bez glave. Dobra je to prilika i da malo bolje promotrimo lokacije na kojima je serija snimana, pa možda zamjetimo i neku na kojoj smo već bili!

Winterfell

Mračni, tmurni i kišni krajolici zemlje Starkovih, sa starim dvorcima i stoljetnim šumama… hmh, gdje li bi to moglo biti? Naravno, riječ je o Velikoj Britaniji, točnije, Sjevernoj Irskoj. Istina, u početku su se za snimanje koristile lokacije oko dvorca Doune u škotskom Stirlingu, no pokazalo se da je Irska ipak pogodnija.

igre prijestolja

Tako je kao sjedište kraljevstva korišten dvorac Ward, a scene prirode su snimane u prekrasnoj šumi Tollymore Forest Park. Zanimljiv je podatak da su u tim su istim šumama nekoć davno živjeli i divovski vukovi identični onima iz serije, koji su, na žalost, u međuvremenu izumrli.

Castle Black i Zid

Jedno od mjesta na kojima definitivno ne želite zapeti jest Castle Black i cijelo to područje oko Zida. Osim divljaka, negostoljubivog vremena i plavookih zombija, najgore nam pada činjenica da do kraja života gledamo samo… ‘kobasice’! Tako je vjerojatno bilo u stanovnicima pravog Castle Blacka, koji je zapravo stari rudnik vapnenca pored gradića Magheramorne u Sjevernoj Irskoj. Inače se radi o prekrasnom i pitoresknom gradiću, ali eto, kada ga prikažu okovanog vječnom zimom, i nije baš za odlazak na godišnji.

igre prijestolja

Scene s druge strane zida su pak snimane na Islandu, i to po ledenjacima Höfðabrekkuheiði i Svínafellsjökull (tko izgovori ovo, dobije 10 tisuća rukom nacrtanih Idesh! zlatnika), a za scenu u kojoj mladi Jon Snow izgubi junf s riđom divljakinjom, korištena je spilja Grjótagjá, koja osim što služi kao termalni izvor i prirodna kupelj, zadivljuje svojom ljepotom.

igre prijestolja King’s Landing

Istina, lijepe su i Irska i Island, ali mora se priznati da ekipi koja tamo mora raditi nije baš pala sjekira u med. Mnogo je bolje ovima koji svoje scene snimaju u toplijim krajevima. Tu prednjači King’s Landing, koji je, tan-tan-taaaaan, u našem Dubrovniku! No priča nije počela s našim biserom kulturne, povijesne i turističke ponude, već u malteškoj Mdini. Sve je bilo u redu, dok lokalci nisu skužili da je bezobzirna ekipa prilikom snimanja oštetila nekoliko iznimno vrijednih i starih arheoloških nalazišta, te im je zabranjen daljnji rad na lokaciji. Gdje će, jadni ne bili, nego u Hrvatsku!

Od poznatih zidina i uskih uličica, do utvrde Lovrijenac i botaničkog vrta Trsteno, gotovo sve je iskorišteno u svrhu što bolje reprezentacije upravnog i kulturnog središta Sedam kraljevstava.

igre prijestolja

No to nije sve! Osim King’s Landinga, Dubrovnik je predstavio još jedan veliki i močan grad, Qarth. Kamenolom Dubac, toranj Minčeta, Rektorova palača i otočić Lokrum izvrsno su dočarali ovaj bogati i slavni trgovački grad, a tu se negdje ugurao i naš Trogir, sa svojim prekrasnim samostanom Sveti Dominik. Ehhh, da su barem naše vlasti malo otvorenije prema stranoj produkciji, mogli bismo mi prodati još mnogo toga…

igre prijestolja

 Essos

Ne treba zaboraviti niti Essos, kontinent koji je dom Khaleesi i njezinom odabraniku, barbaru imena Khal Drogo. Pust je to i surov kraj, kao idealan za snimanje u marokanskim gradovima Quazazarte i Essaouira, koji predstavljaju Yunkai i Pentos.

Malo je ljepša lokacija ona na kojoj je Khal prvi puta ‘uzeo’ svoju Khaleesi, te joj obećao nebesa i zvijezde. Radi se o malteškom otočiću Gozo, koji je dom i nekim od najstarijih građevina na Mediteranu.

igre prijestolja

Megalitski hramovi Ġgantija stoje i dan danas (koliko mogu stajati strukture stare gotovo 6000 godina), a okolo je razasuto nekoliko manjih gradića i poljskih cestica, koji su i sami poslužili za neke scene. A o prekrasnom pogledu na kristalno more, da i ne pričamo…

 

Eto, to je uglavnom to: Sjeverna Irska i Island, Dubrovnik, te Malta i Maroko. Ako se baš zainatite, a pare vam počnu ispadati iz džepova, možete svih Sedam kraljevstava proći u svega nekoliko dana, i praviti se da ste baš vi jedan od onih koji imaju pravo na Željezno prijestolje. To je sigurno bolje od igranja s kartonskom utvrdom i psom koji glumi vuka, što mi NE radimo!

Izvor: theluxetravel.com

TAGOVIDubrovnik Game of Thrones Igre prijestolja king's landing lokacije snimanja

Komentiraj