Lifestyle

Frizbi više nije samo hobi

Aside Banners

Olimpijski odbor je napokon priznao frizbi kao službeni sport, vrijeme je da oformimo repku!

Piše , Objavljeno

Već dobrih 30 godina traje borba Svjetskog flying disc saveza da se igre s frizbijem uvrste u konkurenciju olimpijskih sportova, a sada im je to napokon i uspjelo!

frizbi 2Iako kod nas nikada nije baš pretjerano zaživio, bacanje diska iliti frizbi je poprilično popularan sport u ostatku svijeta, prvenstveno u SAD-u, Velikoj Britaniji i u skandinavskim državama. Vjeruje se kako samu u Britaniji postoji čak 15 000 igrača nekog oblika frizbija, a trendovi rasta su iznimno pozitivni. Upravo se zato Svjetski flying disc savez (WFDF) već desetljećima bori da se igre s letećim diskom i službeno priznaju od strane Olimpijskog odbora te tako uđu u konkurenciju za olimpijske igre, a sada su njihovi zahtjevi napokon ispunjeni!

Da, da… sportovi koji uključuju leteći disk (ultimate frisbee, disc golf i freestyle) su i službeno priznati kao olimpijski sportovi te bi se uz malo sreće i puno lobiranja mogli naći već na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju. To bi bio uistinu veliki korak za ljude koji se bave tim aktivnostima te bi napokon dobili priliku pokazati hejterima kako bacanje frizbija nije samo dokona zabava napljuganih studenata i turista koji nemaju što pametnije raditi na plaži

Best Ultimate Frisbee Highlights – video:

Inače, od svih je sportova s letećim diskom daleko najpopularniji ultimate frisbee ili jednostavno ultimate, timski nekontaktni sport u kojem je cilj uhvatiti disk u protivničkoj zoni, a igra se na velikim terenima sa sedam igrača po ekipi. Drugi je po popularnosti disc golf, kojeg ne bi trebalo previše objašnjavati, a dobra je vijest što Hrvatska ima nekoliko ekipa i klubova koji se bave ovim aktivnostima. Službeno ipak još uvijek nemamo repku, ali ako je ikada vrijeme da se ona oformi, to je svakako sada! A svi oni koji su zainteresirani za ovaj sport i sanjaju da za svog života aktivno dožive olimpijske igre, ali su zakasnili kojih 20 godina s početkom vježbanja gimnastike ili plivanja, neka pogledaju službene stranice Hrvatskog Flying Disc saveza i možda, ali samo možda, otkriju kakav su talent u bacanju tanju… khm.. frizbija!

TAGOVIflying disc frisbee frizbi leteći disk olimpijske igre sport

Komentiraj