Dizajn

Nije lako kada si na vrhu

Aside Banners

Olimpijski stadion u Tokiju je trebao biti čudo, a sada svi arhitekti napadaju slavnu Zahu Hadid. Evo i zašto!

Piše , Objavljeno

Monumentalni Olimpijski stadion u Tokiju trebao je biti pravo čudo, ali skupina cijenjenih japanskih arhitekata sada baca otrovne strelice prema njegovoj slavnoj dizajnerici.

stadion 5Vjerojatno već znate kako je Tokio dobio tu čast da organizira Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. godine, a kada se tako nešto dogodi može se očekivati gradnja novog monumentalnog državnog stadiona. Još je 2012. godine održan ekskluzivni natječaj na kojem je sudjelovala elita japanske i svjetske arhitekture, a ocjenjivački sud predvođen slavnim Tadaom Andom tom je prilikom izabrao dizajn vjerojatno najpoznatije arhitektice svih vremena, Zahe Hadid. Ova Britanka (rođena Iračanka) inače je prva žena koja je dobila prestižnu Pritzkerovu nagradu (“Nobel za arhitekturu“), u svom portfoliju ima takve klasike poput muzeja MAXXI u Rimu, opere u Guangzhou i London Aquatics Centra u Londonu tako da nitko nije mislio kako bi njen izbor mogao predstavljati problem, ali izgleda da su se svi prevarili!

stadion 4

Naime skupina japanskih arhitekata, mahom ljudi koji nisu prošli na natječaju, sada oštro protestira protiv prihvaćenog dizajna kolokvijalnog znanog kaoMothership (iliti matični brod, očita asocijacija na nekakvu ogromnu vanzemaljsku letjelicu) smatrajući ga nedopustivim, prije svega zbog lošeg prostornog plana, ne uklapanja u okolinu, cijene, ali i činjenice kako je uz toliku silu hvaljenih stručnjaka komisija izabrala jednu Britanku! Među najglasnijim su “pobunjenicimaFumihiko Maki, Toyo Ito, Kengo Kuma i Arata Izosaki, koji nisu smirili strasti niti nakon prošlomjesečnog redizajna. “Mislim da je to sramotno za njih, to je sve što imam za reći“, na to je odgovorila Hadid te ipak nadodala: “Razumijem da je ovo njihov grad. Ali oni su licemjeri.

stadion 3 stadion 2 stadion 1

Teško je reći tko je u pravu pošto ne znamo sve detalje, ali činjenica je da se momci sada bune na neke parametre natječaja (poput lokacije) koje su i sami poštovali u svojim prijedlozima. Ipak, nije zgorega napomenuti kako Zaha Hadid posljednjih nekoliko godina izaziva dosta kontroverzi svojim poprilično provokativnim organskim dizajnima. Tako je naišla na vrlo oštru kritiku glavnog katarskog stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine koji po mnogima liči na vaginu (niti ovaj u Tokiju ne odskače od tih asocijacija), a neki nisu propustili spomenuti i njezino zanemarivanje zdravlja i uvjeta rada radnika koji grade njezine mega-projekte. Zaha ih naravno sve tuži za klevetu te nastavlja dobivati poslove koje želi apsolutno svaki arhitektonski ured na svijetu, a to je na kraju i jedino važno!

TAGOVIarhitektura dizajn japan japanski arhitekti olimpijske igre olimpijski stadion stadion tokio zaha hadid

Komentiraj