Lifestyle

Jedna cuga previše...

Aside Banners

Opijanje u mladosti šteti mozgu daleko više nego što smo mislili

Piše , Objavljeno

Ako u svojim 30-ima i 40-ima polagano kužiš kako lagano zaboravljaš neke stvari i kako nisi baš toliko pametan koliko si mislio kada si bio tinejdžer, zapitaj se koliko si lokao u mladosti!

teenDa žešće alkoholiziranje, pogotovo u tinejdžerskim godinama i ranim 20-ima za sobom ostavlja neke prilično neugodne tragove znamo i bez fancy doktora i znanstvenika koji će nam pod nos gurati svoja najnovija istraživanja i tako nas bedirati zbog grijeha naše mladosti, ali izgleda kako su posljedice za naše tijelo i pogotovo naš mozak daleko gore nego što smo mislili. Do tih su zaključka u svojim istraživanjima došli momci i djevojke sa Sveučilišta Duke (znači, nije tamo nekakva seljačka večernja škola usred ničega nego priznata ustanova) nakon što su na laboratorijskim štakorima istraživali učinak i posljedice alkoholiziranja u periodu odrastanja.

Oni su “tinejdžerske” štakore izložili količinama alkohola koje se mogu usporediti s dobrom ljudskom pijankom (pod tim mislimo na onu prilikom koje cijeli idući dan pokušavate složiti slagalicu svega što ste radili večer prije) te su pratili stanični i sinaptički učinak na njihovu fizionomiju. Glavni uočeni problem jest u tome što u toj dobi (bilo štakorskoj, bilo ljudskoj) mozak još nije potpuno razvijen, pa će često i neumjereno cuganje doslovno uništiti ili zakržljati veliki broj moždanih veza koje u kasnijem životu utječu na pamćenje, inteligenciju i sposobnost učenja.

alkohol

Znanstvenici smatraju kako se mozak razvija sve do sredine 20-ih godina, tako da je prosječna osoba koja je rano počela cugati i uživala u tome imala oko 10 godina prakse u uništavanju te nježne, plahe i dragocjene biljčice koju zovemo mozak. Alkohol jednostavno razara sve pozitivne veze i ne dopušta sazrijevanje dendrita što uzrokuje slabljenje aktivnosti hipokampusa i ostalih dijelova mozga, tako da sve te probleme koje imate s pamćenjem, učenjem novog stranog jezika i shvaćanjem nekih naizgled jednostavnih stvari možda trebate “zahvaliti” svim onim hektolitrima jeftinog vina, pive i loše žestice koju ste pocuclali u mladosti. A ono, barem je bilo zabavno dok je trajalo!

TAGOVIalkohol alkoholizam cuga cuganje mozak odrastanje pamćenje tinejdžer zdravlje

Komentiraj