Lifestyle

Nije šala

Aside Banners

Ova jednostavna vježba navodno predviđa kada ćete (otprilike) umrijeti!

Piše , Objavljeno

Ne, ne radi se o nekakvoj tinejdžerskoj, praznovjernoj gluposti, već vježbi na temelju koje kardiolozi mogu odrediti koliko vam je otprilike vremena ostalo.

sitting 1Čim vidimo naslov koji govori da postoji nekakva jednostavna vježba nakon koje ćete moći predvidjeti koliko vam je još otprilike ostalo vremena na Zemlji, odmah se hvatamo za glavu i proklinjemo novinare koji nas zamaraju s takvim praznovjernim i znanstveno totalno neutemeljenim glupostima. Ček, pa zašto onda mi na Idesh!-u pišemo o tome? Zato što je hrpa doktora među kojima se nalazi i nekoliko svjetski poznatih kardiologa nedavno objavila studiju u European Journal of Cardiology kojom praktički dokazuju da takva vježba uistinu postoji!

Stvar je jednostavna da jednostavnija ne može biti: osoba mora sjesti, a zatim ponovno ustati. Način na koji to izvodi donosi joj određene bodove, a zbroj bodova govori u kakvom je stanju tijelo… otprilike. Prvo što treba jest prekrižiti noge i pokušati sjesti na pod bez pomoći ruku. Na isti bi se način trebalo i ustati, a ako se oba ova zadatka obave bez ikakve pomoći ili gubitka ravnoteže, dobijete maksimalnih 10 bodova. Ipak, svaki put kada si tijekom izvođenja vježbe pomognete rukama, laktovima ili koljenima, potrebno je oduzeti si jedan bod, a svaki put kada izgubite ravnotežu oduzmite još pola boda te na kraju zbrojite svoj (ne)uspjeh.

The “sit-to-stand” test – video prezentacija:

Rezultati dugogodišnjeg istraživanja su pokazali da osobe koje imaju ukupni rezultat jednak ili manji od 3 (od ukupno 10 maksimalnih bodova) imaju čak 500% veće šanse da umru u idućih šest godina od onih koji su skupili 8 ili više bodova. To, naravno, nije niti 100% točna prognoza niti mora značiti da će se ova crna sudbina i ostvariti, ali ako ste naizgled zdrava i pogotovo mlada osoba koja ne može skupiti barem 6-7 bodova na ovakvom zadatku, možda biste se trebali posavjetovati s liječnikom jer nikada nije kasno da se riješe neki očiti problemi koji bi vas mogli mučiti (poput, primjerice, pretilosti ili visokog krvnog tlaka).

TAGOVIkardiolozi kardiovaskluarno predviđanje smrti sitting-rising smrt test vježba zdravlje

Komentiraj