Lifestyle

Za uzburkati more

Aside Banners

Ovaj svemirski koncept trkaćeg bicikla ne igra po pravilima i zato nam se toliko i sviđa

Piše , Objavljeno

Obični klasični bicikli, čak i u trkaćoj varijanti, toliko su dosadni i nezanimljivi da nam stvarno treba jedan hibrid motora i svemirskog broda da nam malo zagolica maštu.

bicikl 6Ako ste imali dovoljno vremena ili profesionalne znatiželje, mogli ste se zapitati zašto se dizajn bicikla nije radikalno mijenjao u proteklih 100-tinjak godina? Trokutasta rama s manjim trokutom na pogonskom dijelu, dva kotača, volan i lanac je otprilike ono što ćete naći u svakoj prodavaonici, a osim što je to opće prihvaćena norma za ovo prijevozno sredstvo, svoje prstiće u cijeloj priči ima i UCI iliti Međunarodni savez biciklista, organizacija koja nadgleda sve biciklističke sportove i vrlo je stroga kada se govori o stvarima koje se smiju ili ne smiju koristiti. Iako su određena pravila nužna, UCI njima usporava prirodnu evoluciju bicikala koji se ne mogu razvijati u smjeru u kojem bi mogli i trebali, ali ima i onih koji takvim organizacijama spremno pokazuju srednji prst i rade ono što žele!

bicikl 1

Zato su Robert Egger i njegova ekipa iz tvrtke Specialized stvorili fUCI koncept bicikla (ovo “f” je pretpostavljamo “fuck”) i na njega natrpali hrpetinu stvari koje nikada ne bi prošle na testovima standardizacije. Ono što se uočava prvo je daleko veći stražnji kotač (33,3 inča) koji pruža stabilnije održavanje većih brzina, ali je dosta spor i traži ekstra napor pri startu. Zato fUCI na stražnjem dijelu ima ugrađen maleni motor pogonjen punjivom litijskom baterijom, koja se po potrebi može i ukloniti. Svakako dobrodošla sitnica za toliko teško kretanje s mjesta…

bicikl 2 bicikl 3 bicikl 4 bicikl 5 bicikl 7

Naravno, podržana je i smartphone opcija odnosno integracija takvog uređaja koji onda može zaključati bicikl, planirati i pratiti rute, mjeriti pritisak u gumama ili automatski paliti svjetla. Ništa revolucionarno, ali gotovo standardno u današnje vrijeme. A kako bi i aerodinamika dobila svoje mjesto na ovom anti-establišment vozilu pobrinula se prednja maska koja podsjeća na one motorističke te savršeno paše u neklasičan dizajn rame koja nije trokut-trokut već nekakav krnji romboid. U svakom slučaju, zanimljiva ideja, ali nekako sumnjamo kako ćemo ovaj koncept uskoro vidjeti u serijskoj proizvodnji… a opet, sve je moguće!

TAGOVIbicikl dizajn koncept motor rama specialized trkaći bicikl

Komentiraj