Lifestyle

Deserti za kraljeve

Aside Banners

Ovo su najskuplji deserti na svijetu, a među njima su i jagode od čak 8 milijuna kuna!

Piše , Objavljeno

Dok se mi ubijamo u jeftinom sladoledu i čokoladi, te jedva čekamo neke blagdane da mama ispeče kolače, neki se goste slasticama od par milijuna kuna!

desert

Kažu da sve na svijetu ima svog kupca, pa tako nije nevjerojatno vidjeti da neki ljudi troše enormno velike svote na (realno) totalne gluposti, pritom nemajući apsolutno nikakve empatije prema onima kojima su osnovne životne namirnice uistinu potrebne. No dobro, nismo tu da popujemo jer svatko ionako ima pravo raditi sa svojim novcem što želi, pa je ekipa sa First We Feast portala skupila je nekoliko deserata, čije bi cijene nespremne ulovile čak i one punih džepova. Nekoliko tisuća kuna za jedan kolač? Nekoliko stotina tisuća kuna za jednu tortu? Nekoliko milijuna kuna za zdjelu jagoda? Da, ovo su uistinu najskuplji deserti na svijetu!

 

Krispy Kreme’s Luxe Doughnut

krispy-kreme

Cijena: 16 tisuća kuna

Gdje ga možete probati: Engleska

Zašto biste posudili pare od kamatara za njega: Iako obične krafne možete kupiti za svega par kuna, nekada se čovjek jednostavno mora počastiti nečim toliko ekstravagantnim, da to mora otplaćivati do kraja života. Ovaj Luxe Doughnut ima žele od Dom Perignona 2002, cvjetiće od bijele čokolade presvučene zlatom, jestive dijamante, listove od 24-karatnog zlata i naravno, koktel sa strane. Jer bez koktela je cijela ova priča potpuno besmislena, zar ne? Ipak, valja napomenuti da dio prihoda odlazi u humanitarne svrhe, a samo se nadamo da to ne znači skijanje u Aspenu za tatinog sineka i njegovu novu sisatu “prijateljicu”…

Golden Opulence Sundae

golden opulace

Cijena: 5 500 kuna

Gdje ga možete probati: Serendipity 3 u New Yorku

Zašto biste pljunuli plaću za njega: Serendipity 3 je nadaleko poznat po svojim skupocjenim slasticama, a Golden Opulence Sundae se definitivno ističe svojom cijenom od preko 5 tisuća kuna. Ipak, godišnje se pojede oko 50-ak ovih deserata, a ako ste jedan od onih koji si to mogu priuštiti (k’o je još vidio štedjeti, to je totalno 2013.!), morati ćete se najaviti dva dana unaprijed, kako bi se sastojci mogli dopremiti sa doslovno svih krajeva svijeta. Tahićanski sladoled od vanilije prekriven 23-karatnim listićima zlata, poškropljen Amedei Porcelana čokoladom i posut venezuelanskom Chuao čokoladom (griz obje ove slastice košta otprilike kao vaš auto). Uz to kao budali šamar sjedaju bademi umoćeni u zlato, kandirano voće dopremljeno posebno iz Pariza i Grand Passion kavijar s rajskim voćem, narančama i Armagnacom, a sve to dobijete servirano u kristalnom kaležu. Ekstra dekadentno!

Strawberries Arnaud

strawberries

Cijena: 8 milijuna kuna

Gdje ga možete probati: Restoran Arnaud u New Orleans

Zašto biste prodali ženu i kuću za njega: Ako prosječni čovjek, koji doživi 75 godina života, dnevno pojede hrane u vrijednosti od 60 kuna, do kraja života će potrošiti nešto više od milijun i pol kuna na tu biološki ključnu potrebu. Uzmimo to u obzir kada pogledamo ovu zdjelu jagoda, kojoj se cijena kreće oko 8 milijuna kuna! Ne, nije nikakva pogreška, stvarno se radi o cifri od osam fakin’ milja… za jagode! Istina, uz ovo voće dobijete prsten s 4,7-karatnim rozim dijamantom i pratnju lokalnog jazz benda, ali mi se ipak držimo one da malo stvari na svijetu vrijedi toliko para, a posebno ako se radi o svjetlucavom kamenčiću i zdjeli jagoda…

Fortress Stilt Fisherman’s Indulgence

fortres

Cijena: 80 tisuća kuna

Gdje ga možete probati: Fortress Resort and Spa, Šri Lanka

Zašto biste dignuli kredit za njega: Dok se većina Šri Lanke bori s neimaštinom i građanskim ratovima, neki se goste 80 tisuća kuna vrijednim Fortress Stilt Fisherman’s Indulgenceom, jer izgleda da svijet tako mora funkcionirati. Zlatni cassata listovi, kompot od pomorandže i manga začinjen Dom Perignonom i čokoladna figurica ribara… hmh, ne čini se baš toliko skupocjeno. E da, zaboravili smo spomenuti 80-karatni akvamarin! Da, ta “sitnica” nije baš jeftina, ali već sada znamo da bismo mi, kao zadnje seljačine, morali pitati: “A jel se i to jede?!

Platinum Wedding Cake

platinum

Cijena: 700 tisuća kuna

Gdje ga možete probati: Japan

Zašto biste opljačkali banku za njega: Kakvo je to vjenčanje ako svadbena torta nije glavna zvijezda večeri? Pa, apsolutno svako na kojem smo bili, ali torta od platine vrijedna 700 tisuća kuna sigurno ne bi prošla nezapaženo. Ovo je čudo stvorio japanski slastičar Nobue Ikara davne 2007. godine kako bi odao počast azijskim glumicama i modelima, a torta je ukrašena lančićima i privjescima, te jestivim listićima platine. Nije poznato tko se točno zasladio ovim desertom i koliko kalorija ima plemeniti metal kojim je ukrašena, ali definitivno bismo voljeli da nas je netko pozvao na tu feštu.

The Golden Phoenix Cupcake

golden

Cijena: 5 500 kuna

Gdje ga možete probati: Bloomsbury’s Cupcakes, Dubai

Zašto bismo prodali babino zlato zbog njega: Ako netko zna uživati u (pre)skupim perverzijama, onda su to bogataši u Dubaiju. The Golden Phoenix Cupcake je jedan od najekskluzivnijih na svijetu, a cijena od preko 5 tisuća kuna paše uz njegove glavne sastojke: Amadei Porcelana čokolada i sjemenke vanilije iz Ugande, čokoladni preljev s jestivim 23-karatnim zlatnim listićima i zlatnim prahom, a ako vam to nije dovoljno, možete se zasladiti i jagodama umočenim u čokoladu. Treba li uopće napomenuti da se ovaj kolač jede sa zlatnom žlicom?

TAGOVIčokolada deserti ekskluzivno ekstravagantno kolači najskuplji deserti torta

Komentiraj