Lifestyle

Aside Banners

Oženjeni muškarci rade više i zarađuju bolje od samaca

Piše , Objavljeno

Možda postoji 1001 razlog zašto je bolje što duže odgađati bračne obveze, ali kada se govori o lovi, sasvim je jasno: oženjeni muškarci zarađuju više!

novacZa većinu je muškaraca brak puno više muke nego koristi (barem nas tako uče vicevi), ali kada se govori o financijama, izgleda kako brojke nikako nisu na strani samaca i neženja. Do takvog su zaključka došli doktor W. Bradford Wilcox sa Sveučilišta u Virginiji i doktor Robert Lerman s American Universitya. Njihovo je istraživanje pokazalo kako oženjeni muškarci godišnje rade prosječno 400 sati više od svojih single kolega iste razine obrazovanja i ekonomskog statusa, a još se većom pokazala razlika u zaradi.

U dobnoj skupini od 28-30 godina oženjeni godišnje zarađuju 15 900 dolara više od neoženjenih, a u dobnoj skupini od 44-46 godina se ta brojka penje na čak 18 800 dolara, što je nevjerojatnih 130 tisuća kuna i cifra dovoljna za sasvim solidan automobil! Oni sa srednjoškolskom diplomom ili još nižim stupnjem obrazovanja će zaraditi 17 000 dolara više od njihovih kolega samaca što su svakako brojke koje treba uzeti u obzir kada se važu mane i prednosti braka, a posebno je zanimljivo kako razina školovanja u cijeloj ovoj priči uopće ne čini razliku.

bračne vodeWilcox i Lerman su izdvojili nekoliko razloga zašto je tome tako, a u suštini svega je nekakva praiskonska uloga muškarca kao skrbitelja obitelji. Kada se ožene i dobiju djecu, muškarci na neki način istinski sazrijevaju te prihvaćaju određene odgovornosti pa im je shodno tome novac daleko potrebniji nego samcima. Više se tako ne brinu samo za sebe, već poprimaju karakteristike onoga koji svoju obitelj stavlja na prvo mjesto i želi im omogućiti sve što je u njegovoj moći pa zato rade više i trude se zaslužiti promaknuće. I sa strane poslodavaca se to gleda s odobravanjem jer oženjeni muškarci zbog svih gore navedenih razloga ispadaju daleko pouzdaniji i vjerniji radnici od samaca koji će uz mnogo manje razmišljanja napustiti posao i posvetiti se nečemu drugom. Drugim riječima, nije da oženjeni muškarci to suštinski žele, ali prilika čini lopova, a brak u ovom slučaju donosi pare!

TAGOVIbrak djeca muškarac novac obitelj plaća skrbitelj Sreća zarada žena

Komentiraj