Lifestyle

samo je jedan tata

Aside Banners

Pet muškaraca otkriva najvažnije stvari koje su ih naučili očevi

Piše , Objavljeno

Dok se u Hrvatskoj i u još nekim katoličkim zemljama Dan očeva slavi 19. ožujka, jučer se dan posvećen tatama obilježavao u nekih 50-ak zemalja. Prvi se Dan očeva proslavio pred više od stoljeća, 1910. godine u gradiću Spokane u američkoj saveznoj državi Washington kao pandan Danu žena.

Očevi mogu biti mnoge stvari: brižni, odsutni, puni ljubavi, podržavajući ili strogi. U nekim slučajevima, oni mogu biti sve od gore navedenog, predstavljajući različite muškarce u različitim trenucima u životu. Očevi nas oblikuju u ljude svojim načinom roditeljstva i odgoja ili njegovim izostankom, a često su i prenosioci mudrosti i životnih lekcija koje zauvijek pamtimo. Nekad te lekcije dolaze u obliku izreke koju stari stalno ponavlja, nekad se radi o mudrom savjetu koji podijeli s nama kada nas ostavi prva djevojka, a nekad nije uopće stvar u tome što kaže nego kako se ponaša.

U svakom slučaju, tate su često izvor mudrosti, i onih životnih i onih praktičnih, a poseban odnos imaju sa sinovima koji upijaju naučeno i prenose na svoje sinove. Nešto kao štafeta tatine mudrosti. Ovo su samo neke životne lekcije i praktični savjeti koje ste naučili od vaših očeva. I dok svatko može napraviti dijete, ne može svatko biti tata, tako da ovim putem želimo odati priznanje svima onima koji to jesu, sa velikim T.

1. Obitelj je najvažnija

Mnogo stvari me tata naučio, ali ono što je najviše usadio u mene je važnost obitelji i kako uvijek trebam biti tu za nju.  To je čovjek koji je uvijek samo davao, bez da je išta očekivao za uzvrat. Naučio me zahvalnosti i poniznosti, inspirirao me sa svojom radnom etikom. Odrastajući, uvijek sam mislio, “ako budem i pola čovjek kakav je on, bit ću uspješan. Također me naučio kako promijeniti gumu.” Igor, 30.

2. Kakav si čovjek, ako nisi od riječi?

Sjećam se kad sam bio klinac da sam jako htio skejt koji su imali svi moji frendovi. Nisam bio baš dobar u školi i tata je tražio da obećam ako mi kupi skejt, da ću popraviti ocjene. Naravno da sam automatski odgovorio “obećajem” bez da sam o tome uopće razmišljao. Sljedeće godine sam na polugodištu imao još gore ocjene. Sjećam se da sam taj dan u garaži tražio skejt i nisam ga mogao naći pa sam pitao tatu gdje je. On je mrtav hladan odgovorio- “poklonio sam ga Marku” (Marko je bio susjed kojeg nisam mogao smislit). Ne mogu baš reć da sam ponosan na svoju reakciju jer sam u tom trenutku počeo plakati i urlati na njega kako mi je to mogao napraviti i da me očito mrzi. Tata je pustio da izvedem svoju predstavu, a onda je kratko rekao: “Ne mrzim te. Samo želim da budeš dobar čovjek. A kakav to čovjek ne održava svoja obećanja?” S njim nije bilo pregovaranja, nije bilo drama, sve je bilo vrlo jednostavno i crno-bijelo: obećao si- učini to. Od tada puno teže obećajem stvari, te to radim samo kad sam siguran da mogu i hoću nešto napraviti.”  David, 26.

3. J**** ga tko je bolji od mene

U školi su me često maltretirali. Bio sam mali, mršav, nesiguran, i kao takav savršena meta školskih bully-a. Tata je bio moja sušta suprotnost. Jak, samouvjeren, čovjek koji je uvijek imao glavnu riječ u društvu i kojem bi rijetko tko proturječio. Jednom mi je prilikom, tijekom nekog obiteljskog slavlja, pomalo pripit rekao: “Jebeš ga ko je bolji od mene. Jesi me čuo? To je stav koji moraš imati.” Ono što je htio reći, kako sam ja to protumačio, je da samopouzdanje dolazi iznutra, a ne iz vana, i da će te drugi poštovati i cijeniti onoliko koliko sam poštuješ sebe.

4. Nije bio čovjek od savjeta, ali naučio me svašta

les-anderson-203926-unsplash

“Stari nikad nije bio jak na riječima. Ne mogu se sjetiti nikakvih velikih savjeta koje mi je dao, ali me naučio mnogim praktičnim stvarima. Iako smo živjeli u gradu, svako ljeto bi išli kod bake na selo, a tata je inzistirao da naučim sve- od klanja svinje do sadnje krumpira. Često smo išli i na kampiranje, naučio me dignut šator, lovit ribu, prepoznat jestive od nejestivih biljaka. Bila mu je jako važna ta povezanost s prirodom i moje djetinjstvo je izgledalo kao pripreme za neki reality “Opstanak u divljini”.Bilo je zanimljivo, iako nekad i naporno, ali danas znam da poanta svih tih aktivnosti nije bilo maltretiranje mene i braće da naučimo kako vezat čvor na 101 način, već je to bio njegov način za provođenje vremena s nama.”

5. Nikada nikome nemoj biti dužan

Čist račun, duga ljubav bila je svojevrsna mantra mog starog. Taj nije volio ni u dućanu ostati dužan 10 lipa. Uvijek mi je ponavljao da nema boljeg osjećaja nego živjeti onako kako želiš znajući da ne ovisiš ni o kome i da nikome nisi dužan. Toliko je bio isključiv oko toga da je to postala i moja neka mantra i načelo kojim se vodim.

TAGOVIdan očeva roditeljstvo savjeti