Klopa & Cuga

Gazda, može još jedna?

Aside Banners

Pijete li previše i koliko je zapravo previše alkohola?

Piše , Objavljeno

Onog dana kada ste prvi puta okusili alkohol, pametniji oko vas su vjerojatno sugerirali da nikada ne pretjerujete. No što to točno znači, i koliko alkohola dnevno smijemo popiti?

umjerenost u piću

Postoje dva univerzalna zakona koja vrijede za konzumaciju bilo kakvih namirnica. Prvi je da u ničemu ne treba pretjerivati: niti u hrani, niti u piću, a pogotovo ne u drogi! Drugi je pak, da znanstvenici uglavnom nemaju pojma što je dobro za naše tijelo, tako da će jedan dan neki tim iz Švedske reći da treba popiti čašu vina svaku noć prije spavanja, dok će se već idući dan javiti neki tamo Japanci, koji kažu da po njihovim istraživanjima konzumacija vina znači sigurnu smrt prije 60. godine. Nagledali smo se ovakvih dvojbi, od cigareta, kave i čokolade, do margarina i ribe, te nam ih je već pun kufer!

Ipak, od nečega ćemo svi kad tad umrijeti, a koja piva ili čaša vina dnevno, ne bi trebali ubrzati taj proces. Štoviše, možda je i vama doktor rekao da je dobro piti, ali umjereno! Na žalost, ‘umjerenost’ je pojam koji se razlikuje od medicinske udruge do medicinske udruge, od liječnika do liječnika, te naposljetku, od pacijenta do pacijenata. Netko će umjerenim smatrati jednu pivu u dva dana, dok će drugome taj normativ ispuniti pet granata.

Američki državni institut za alkoholizam tako navodi da muškarci ne bi trebali piti više od četiri pića dnevno, ili 14 komada tjedno, dok bi se žene trebale ograničiti na tri pića dnevno ili sedam tjedno. Britansko Ministarstvo zdravstva navodi da muškarci mogu popiti 3-4 pića dnevno, dok žene ne bi trebale popiti više od 2-3 (valja napomenuti da su europski normativi nešto niži, tako da jedno piće u, primjerice, Velikoj Britaniji, ima 8 grama etanola, dok u SAD-u ono ima 14 grama etanola). Francuzi predlažu tri pića dnevno za muškarce i žene, dok španjolski lječnici tu granicu pomiču na čak 7 komada. U svim ovim primjerima, pod jednim se pićem smatra pivo/čaša vina/mjerica žestice.

S ovom bismo dvojicom bez problema mogli popiti i koju čašicu više...

S ovom bismo dvojicom bez problema mogli popiti i koju čašicu više…

Osim liječničkih preporuka, kada se govori o ‘umjerenosti’, ne treba zaboraviti i neke druge, bitne faktore. I različite vrste istih pića se razlikuju, tako da imate pive od 4% alkohola, ali i one od 7-8%. Postoji velika razlika i u mjericama (negdje ćete dobiti manje vina, negdje će točena piva biti više razrijeđena), a poznato je da žensko tijelo drugačije reagira na alkohol (duže ga zadržavaju), te da nije isto piti na pun ili prazan želudac. Također, dokazano je da tijelo bolje podnosi i iskorištava alkohol ako pijete čašicu dnevno, nego ako ste jedan od onih vikend pijanaca, koji sve mjerice strpaju u sebe tokom jedne noći.

umjerenost u piću

Sve nam ovo ukazuje da ljudi koji vam preporučaju ‘umjerenu’ konzumaciju alkohola, nemaju pojma što govore. Svaki će čovjek ionako sam za sebe procjeniti što je pretjerano, a što je taman, a ako to nije u stanju, možda bi odmah trebao potražiti pomoć. Treba biti svjestan da sve više od pet pića dnevno vrlo vjerojatno vodi alkoholizmu (no shit, Sherlock!), oštećenju jetre, srčanom udaru, dijabetesu ili raku. S druge strane, iako se sa sigurnošću ne zna prava istina, većina se znanstvenika slaže da čaša vina ili pive smanjuje rizik od srčanih bolesti, te produžuje i poboljšava kvalitetu života. Pa vi sad recite, što učiniti i koliko to smijemo popiti?!

TAGOVIalkohol piće pijanstvo pivo vino žestica

Komentiraj