Lifestyle

Oni imaju neku svoju briju

Aside Banners

Dosad neviđeno: Pikselizirane norveške novčanice radikalna su promjena od klasičnog dizajna

Piše , Objavljeno

Jedno je sigurno: novčanice svake države svijeta moraju imati prikaze svojih povijesnih ličnosti i/ili kulturne i prirodne baštine. E pa Norveška je odlučila krenuti sasvim drugim putem!

kroner 5

Zbog svog bogatstva, razvijenog socijalnog društva i prirodnih ljepota Norvešku s pravom smatramo jednom od najpoželjnijih država za život, a koliko je ovaj narod ispred ostatka svijeta dokazuju i naizgled banalnim sitnicama, poput običnih novčanica. Dok ostatak svijeta i dalje njeguje tradiciju prikazivanja portreta svojih povijesnih ličnosti te “hvalisanja” kulturnom i prirodnom baštinom, Norges Bank (norveška središnja banka) je za svoju novu ediciju novčanica odlučila krenuti jednim sasvim drugim smjerom te odbaciti sve ustaljene i dosadne norme dizanja.

Za koncept novih novčanica, koje će se u cirkulaciji naći početkom 2017. godine, pozvali su osam poznatih i priznatih domaćih studija te im kao temu zadali motiv mora. Na kraju su odabrana dva prilično radikalna koncepta: Snøhettini pikselizirani prikazi obale s jedne strane i morski motivi The Metric Systema s druge. I dok je potonji nešto klasičniji spoj prepoznatljivih vizura poput svjetionika, brodica i riba, Snøhetta je otišla korak dalje i svojom kolekcijom Beauty of Boundaries pokazala kako ne mora sve biti “crno na bijelom“.

kroner 1

kroner 10

kroner 2 kroner 3 kroner 4

Pritom su se koristili vizualno-računalnim sustavom u kombinaciji s Beaufordovom ljestvicom snage vjetra, tako da manje novčanice (50 kronera) imaju i slabije vjetrove, što znači i kratke, kvadrataste piksele, dok su one najveće vrijednosti (1000 kronera) predstavljene jakim vjetrovima i duguljastim, štapićastim geometrijskim oblicima. Ideja je bila na taj način prikazati cijelu norvešku obalu kroz utjecaj koji na nju imaju elementi prirode, a pogotovo vjetra i vode. Jesu li u tome uspjeli? Mi mislimo da jesu… Je li ovaj koncept izazvao kontroverze? Definitivno!

kroner 6kroner 5 kroner 7 kroner 8 kroner 9

S druge strane, izričaj The Metric Systema spaja otvorenost, prozračnost i lakoću, što je tipično za nordijske narode, a djeluje i kao dobar kontrast obalnim pikselima na poleđini. Kombinacija modernih i nešto tradicionalnijih motiva uvijek je dobar potez, a ne treba zaboraviti niti da je ovako nešto iznimno teško krivotvoriti pa se može reći da nove norveške novčanice ispunjavaju apsolutno sve uvjete za struku i njene korisnike. Hoće li i naši Starčevići i Mažuranići uskoro na kakav facelifting?

TAGOVIbogatstvo dizajn moderan dizajn more norveška novac novčanice obala

Komentiraj